Több juthat Borsod megyébe a száznyolc milliárdos felújítási programból

Júniustól burkolhatnak a cégek.

Megosztás

Túlzás nélkül évek, évtizedek óta várt otthonfelújítási programot hirdetett meg a kormány. Magyarországon számtalan família él teljes korszerűsítésre váró családi házban, amit önerőből csak részben, vagy egyáltalán nem tudtak megoldani. Sok közöttük a klasszikus Kádár-kocka. Az Otp Otthon állítása szerint, a felújítások támogatására leginkább Kelet-Magyarországon volna igény. A listán előkelő helyezést ért el Borsod-Abaúj-Zemplén megye is.

A kormány által az európai parlamenti és önkormányzati választások közeledtével belengetett száznyolc milliárdos új otthonfelújítási programja a tervek szerint júniusban indul –írta meg a portfolio.hu. A támogatás csak a vezetékes gázhálózathoz csatlakozott, 1990 előtt épült, családi házakra vehető igénybe. A 30%-os energiamegtakarítást eredményező általános energetikai elvárás a beruházás jellegét is meghatározza. Felhasználható hőszigetelésre, nyílászáró cserére, valamint a víz- és fűtésrendszer cseréjére. Ehhez a beruházás előtt és után egy-egy energetikai tanúsítványt kötelező elkészíteni, ami igazolja a felújítás eredményeit.

Nem meglepő, hogy az új otthonfelújítási program az Otp Otthon adatai alapján leginkább Kelet-Magyarországon juthat meghatározó szerephez. A jövedelmi viszonyok ugyanis az Ausztriához közelebb eső, nyugati megyékben és főleg a fővárosban szembetűnően nívósabbak, mint a Dunán inneni megyékben. Aki megtehette anyagilag, az utóbbi másfél évtizedben már legalább részben korszerűsítette otthona fűtésrendszerét, hőszigetelt, ablakot és ajtót cserélt, napelemeket rakatott a tetőre. A hónapról hónapra élő, szegényebb háztartásokban ilyesmire nem igen futotta.

Ezt támasztja alá, hogy a portál felmérte az eladó ingatlanok között a felújítandó gázkazános és gázkonvektorosok arányát. Pest megye után, rögtön a második helyre jött fel Borsod-Abaúj-Zemplén, utána Szabolcs-Szatmár-Beregben, Hajdú-Biharban, Csongrád-Csanádban, Baranyában, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében hirdetik a legtöbb elavult, energiapazarló épületet, melyek között sok az egykor oly népszerű Kádár-kocka.

A vadonatúj Kádár-kockának örültek az 1960-as években. (Forrás: femcafe.hu)

A Kádár-kockák négyzetes alaprajzú, száz négyzetméter körüli alapterületű, sátortetős, leginkább földszintes, családi házak. Építésük a hatvanas évek elejétől a hetvenes évek végéig élte virágkorát. A falakat főként B30-as, más néven blokktéglákból rakták, aminek a hőszigetelő képessége a Wikipédia alapján igen rossz, amivel ezek az épületek már az 1980-as években sem bizonyultak energiahatékonynak. Eredetileg leginkább szenet és fát égető kazánokkal, kályhákkal és olajkályhákkal fűtötték a belterüket, majd az 1990-es évektől többségükbe bevezették a földgázt.

Egy most eladó, felújítandó, gázkazános családi ház négyzetméter ára 432 ezer, egy gázkonvektorosé 266 ezer forintot kóstál. Ha az otthonfelújítási program tényleg beindul, valószínűleg emelkedni fog a felújított ingatlanok ára.

Fotók: baumap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek