Otthonfelújítási csalás: több mint 100 millióval rövidítették meg az államot

Megosztás

Bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága. Az érintettek elszámoltatása folyamatban van.

Ismeretségi körükben szerveztek be olyan családokat az elkövetők, akik otthonfelújítási támogatás igénybevételére voltak jogosultak. Rávették őket arra, hogy adják be a támogatás iránti igényüket anélkül, hogy otthonukban a felújítási munkákat megvalósítanák.

Az elszámolás idején, fiktív számlákkal igazolták a felújítást a magyar állam felé. Ezeket a számlákat az elkövetők érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok állították ki az érintettek részére, majd az elnyert támogatási pénzeket az igényjogosultak, illetve ötletgazdáik szétosztották egymás között.

A bizonyítékok begyűjtése, valamint a magyar államnak okozott vagyoni hátrány megtérítése érdekében a NAV pénzügyi nyomozói és járőrei a helyi rendőrkapitányság közreműködésével kényszerintézkedéseket hajtottak végre. Több mint 100 millió forint vagyont biztosítottak készpénzben, ingó és ingatlan formájában, valamint tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le. A vizsgálat még tart, eddig hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek