Egy miskolci plakátháború, amelyet Kossuthnak is végig kell néznie

Megosztás

Egy hete számoltunk be róla, hogy tisztelői Miskolc belvárosában ideiglenes emlékpontot alakítottak ki Alekszej Navalnij, a börtönében megölt orosz ellenzéki politikus halárára emlékezve. A virágokból, egy fotóból és mécsesekből álló helyszínt azóta ismeretlenek rendszeresen megrongálják, eltüntetik, de az ikonikus arcvonásokat tartalmazó posztert is minden alkalommal pótolják. A plakátháborút Kossuth Lajos Erzsébet téri szobra is kénytelen végignézni.

Alekszej Navalnij halálhírét február 16-án jelentették be az orosz hatóságok, a bátorságáról híres szabadságharcos életéről és miskolci emlékhelyéről röviden itt olvashatnak. A tragédiát követően arról cikkezett a független sajtó, hogy holtestét nem akarták kiadni édesanyajának, csak ha hozzájárul egy titkos temetéshez, ám a legújabb értesülések szerint az asszony harcosságával elérte, hogy ígéretet kapjon fia földi maradványainak kiszolgáltatására.

Az orosz ellenzéki politikus feltételezett meggyilkolása után Budapesten és Debredenben is emlékhelyeket hoztak létre a szabadság hívei, hogy ezzel is tisztelegjenek Navalnij kiállása előtt. Nem sokkal később Miskolcon, az MCC tulajdonába került Avas Szálló kerítésén is feltűnt egy fotó, pár szál virág illetve több mécses. Az utóbbi napokban azonban rendszeresen megrongálták a borsodi megyeszékhely emlékhelyét, és egy kisebb plakátháború bontakozott ki Putyin egykori ellenfelének hívei és az emlékét tulajdonképpen meggyalázó ismeretlenek között. Ennek során a helyszínről rendszeresen eltávolítanak minden Navalnijra emlékeztető tárgyat, amelyek másnap – újabb formában – ismét feltűnnek.

Navalnij ügye a parlament tavaszi ülésszakán is téma volt, amikor egyperces csendet vezényelt Tordai Bence az aktivista emlékére. A párbeszédes politikus kérésének megfelelően az ellenzéki képviselők felálltak, a Fidesz és a KDNP képviselői viszont ülve maradtak ugyanúgy, ahogy Kövér László házelnök is.

Orbán Viktor később – sovinisztának nevezve Navalnijt – megköszönte a kormánypárti frakcióknak, hogy ülve maradt. (Az orosz ellenzéki nyilatkozatairól, korábbi megnyilvánulásairól, illetve a magyar miniszterelnök kettős mércéjéről itt olvashatnak egy összefoglalót.)

Emlékeztetőül: az Európai Unió 27 tagországának állam- és kormányfői, valamint külügyminiszterei közül 26-an szólaltak meg nyilvánosan az ügyben (még Robert Fico is Navalnij halálának kivizsgálását sürgette), a legtöbben Vlagyimir Putyint nevezve meg felelősként az ellenzéki vezető haláláért. Csak a magyar kormánynak nem volt mondanivalója az ügyben.

Emlékezők és ülve maradók a parlamenti ülésen. A BAZ megyei kormánypári politikusok közül egy sem mert kiállni a meggyilkolt ellenzéki vezető emléke mellett

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek