A miskolci főutcán, valamint a Fidesz- és a KDNP -iroda előtt is gyertyát gyújtottak Navalnij tiszteletére

Megosztás

Az egész világot sokkolta a hír, miszerint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a múlt hétvégén meghalt az egyik legszigorúbban őrzött orosz börtönben. Sokak szerint az volt a legnagyobb bűne, hogy fáradhatatlanul kritizálta Putyint, és erről Európa minden országában meg is emlékeztek. A magyar kormány azonban néma maradt, egyedül a civilek állítottak emlékhelyeket a különböző városokban. Miskolcon tegnap jelentek meg a plakátok, virágok és mécsesek.

Navalnijt már 2020-ban megpróbálták megmérgezni novicsokkal, ezt azonban túlélte, de hazatérésekor, 2021. januárban azonnal letartóztatták és részben “korrupció”, részben „szélsőséges szervezetek alapítása” miatt több mint 30 év börtönbüntetésre ítélték.   

Halálhíre hallatán a világ számos országában gyűltek össze emberek azért, hogy leróják tiszteletüket Alekszej Navalnij emléke előtt. 

Miskolcon kedd este ismeretlenek elhelyeztek egy-egy fotót és néhány szál virágot a főutca Avas szálló előtti kerítésénél, és a Fidesz, illetve a KDNP irodája előtt. Később további megemlékezők gyertyákat és mécseseket gyújtottak a rögtönzött helyszínen.

Az orosz ellenállás ikonikus alakjának holttestét még lehet, hogy hetekig nem adják ki, stábja szerint azért, hogy a benne maradt vegyi anyagok eltűnjenek.

Szomorú apropót ad Navalnij halálának az az évforduló is, amelyre február 24-én emlékezünk: két éve ugyanis ezen a napon támadta meg a Putyin vezette Oroszország a független Ukrajnát.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek