Egyre nagyobb igény van Miskolcon a bérlakásokra

Megosztás

Az LMP Facebook-oldalán foglalkozott a problémával, miszerint Miskolc lakossága 70 ezer fővel csökkent, mégis lakhatási válság tapasztalható a megyeszékhelyen. Közösségi oldalukon a helyiek véleményére voltak kíváncsiak: vajon mi lehet ennek az oka és van-e rá megoldás?

A párt elsősorban a rendszerváltás óta tartó rossz lakásgazdálkodásban látja a problémát. Szerintük megoldás lehet a bérlakásprogram, elsősorban a pályakezdő családalapítóknak, másodsorban azoknak, akiket meg akarunk tartani a városban. A kommentelők között sokan a kevés jövedelemhez képest magas ingatlanárakat, hiteltörlesztő részleteket és albérletárakat jelölték meg a lakásválság okaként.

A megfizethető bérlakásprogram ötlete nem új keletű. Számos szakértő, illetve állami szereplő szorgalmazta az elmúlt évtizedekben egy olyan koncepció kidolgozását, amely enyhítene a lakhatási válságon.

Szinte ugyanezzel az ötlettel állt elő Veres Pál is a Nagy-Miskolc program keretében. De hol is tart most a projekt? Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot.

A város közel 4800 bérlakással gazdálkodik, melyből 3800 bérlővel is rendelkezik, a fennmaradó lakások között – amelynek nagyságrendje hosszú évek óta nem változik – található felújításra váró, érékesítésre kijelölt, de van köztük nagy mennyiségben romos és bontásra váró lakásállomány is.

Azt is elárulták, hogy az elektronikus rendszerük nagy népszerűségnek örvend, eddig 3712 pályázatot nyújtottak be az érdeklődők, amiből 267 lakás talált gazdára. A tavaly decemberi pályázatnak köszönhetően ez a szám 32-vel növekszik.

De mi a helyzet a fiatalokkal? Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2021 szeptemberétől indult pályázati lehetőség számukra, azóta négy alkalommal írták ki. Összesen harmincnyolcan vehették már át a lakásukat. A számokból látszik, hogy mekkora az igény a bérlakásokra: 62 ingatlanra 235 pályázat érkezett.

Érthető a túljelentkezés, hisz a piaci árnál jóval olcsóbban juthatunk hozzá egy ilyen lakáshoz. Egy 55 négyzetméteres önkormányzati lakásért a Szentgyörgy utcában piaci áron 80 ezer forintot is elkérhetnek. Pályázat útján alig 30 ezret kell fizetnünk. A diósgyőri Árpád utcában, hasonló méretű lakás esetében 53 550 forint az önkormányzati bérleti díj – a szabadpiacon meghaladhatja a 100 ezer forintot.

Miskolc a nyugdíjasok számára is írt ki pályázatot, szintén 2021 szeptemberétől, ami a mai napig a decemberivel együtt 3 alkalommal hirdettek meg. A decemberi pályázat elbírálása még folyamatban van, itt eddig összesen 7 pályázó vehette át a lakását, ez a szám növekszik majd a decemberben meghirdetett 3 lakással. Itt a 11 lakásra összesen 53-an nyújtottak be pályázatot.

Avas lakótelep

Nyugat-Európában egyébként a bérlakások évek óta vonzó alternatívát nyújtanak az ingatlanbefektetőknek is, és szakértők szerint Közép-Európában is errefelé mozdul a piac. Az egyre kevésbé megfizethető lakhatás miatt folyamatosan emelkedik a bérlakások népszerűsége. A tendencia várhatóan folytatódik, mivel a lakásfejlesztők a bérbeadásra épített lakásokat egyre vonzóbb alternatívának tekintik a jelzáloghitelek drágulása miatt szűkülő vásárlási kedv miatt.

Kapcsolódó cikkek