Óriási tömeg a teraszok újranyitásánál, de hogyan zajlik ez Miskolcon?

Megosztás

Hosszú idő után kiszabadultak az emberek és legálisan is levehették a maszkot közterületen. Több helyen kifejezett tömegjelenetek alakultak ki a fővárosban. De mi a helyzet Miskolccal?

Kis túlzással szombaton minden a nyitásról szólt, napközben sokan voltak a fővárosi vendéglátóhelyek teraszain, és ez így volt az esti órákban a kocsmáknál is.

A vendéglátósok már Orbán bejelentése óta készültek a nyitásra, akkor többen arról beszéltek a Telexnek, hogy ilyen gyorsan nem olyan egyszerű felkészülni: van, aki az elején kisebb forgalomra számít, de olyan helyek is vannak, amelyek azért nem tudnak megnyitni még, mert nincs terasz vagy munkaerő, mivel a dolgozók a kényszerű zárás alatt máshol helyezkedtek el. Pár napja viszont már azt is látni lehetett Budapestet járva, hogy több teraszon egymásra hordott székek, kipakolt asztalok, a nyitásra készülő dolgozók várták a szombatot.

Több kerület egyébként kedvezményekkel próbálja segíteni a vendéglátóhelyeket, a kormány pedig eltörölte a közterület-használati díjakat, hogy könnyítsen a vendéglátósok terhein.

Fontos tudni, hogy a terasznyitás napján, szombaton 200 felett volt a halálos áldozatok száma, és csaknem 2800 új fertőzést regisztráltak. A járvány vége tehát még odébb van, a maszkviselés és a távolságtartás szabályait továbbra is be kell/kellene tartani.

A megváltozott szabályokról a következőket érdemes tudni:

  • a kijárási korlátozás szombattól csak este 11-kor kezdődik és reggel ötig tart;
  • a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva;
  • a vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen;
  • ha valaki viszont belép a vendéglátóhely belső részére (például elvitelre kér ételt, italt, vagy vécére megy), ott már köteles maszkot viselni;
  • arról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia, hogy mindenki betartsa a védelmi intézkedéseket. Ha ezeket nem tartatja be, akkor 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki rá, de végső esetben akár a vendéglátóhely bezárását is elrendelhetik;
  • az a vendég sem ússza meg, aki nem tartja be ezeket a szabályokat: 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő pénzbírságot ő is kaphat.

Segít az önkormányzat

A terasznyitásra a miskolci önkormányzat is készült. A polgármesteri hivatal több módon is segíti a hosszú hónapig zárva tartó éttermeket, kávézókat, kocsmákat. A teraszdíjat például már hetekkel a kormánydöntés előtt, még február első napjaiban eltörölték év végéig. A városháza hét elején kiadott közleménye szerint a vendéglátós vállalkozók zöme előre gondoskodott a teraszukra vonatkozó hatósági engedély beszerzéséről, akik viszont nem, azoknak sem kell kétségbeesniük, mert a hivatal gyors elbírálást ígért számukra.

Azt viszont minden üzemeltetőtől kérik, hogy az esetleges szankciók elkerülése érdekében maradéktalanul tartsák be a közterület-használati engedélyben foglaltakat. Ilyen például az, hogy a terasz nem akadályozhatja a zavartalan közúti és gyalogosközlekedést.

Betartandó szabályok

A vonatkozó kormányrendeletben is vannak előírások, melyeket a vendéglátóhelyeknek be kell tartaniuk. Nem alakítható ki például terasz úttesten, parkolóban, megállóban és más, részletesen meghatározott helyeken. A teraszokon pedig a vendégeknek nem kötelező maszkot viselniük, a vendéggel érintkező dolgozóknak, pincéreknek, pultosoknak viszont igen.

A szabályok betartatását a rendőrség és a rendészet is ellenőrzi, utóbbi a következő napokban ráadásul kiemelt figyelmet szentel majd a témának. Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az újranyitással kapcsolatos nemzetközi tapasztalatok okán a szombati nyitásra fokozott járőrszolgálattal készülnek.

– A mostani az első olyan hétvége lesz hosszú idő után, amikor alkalma nyílik az embereknek beteljesíteni a bennük felgyülemlett szabadságvágyat. Ebben a helyzetben a szabadság hamar átcsaphat szabadosságba. Emiatt a fokozott jelenlét – mondta.

A rendészeti vezető hangsúlyozta, egyáltalán nem céljuk a bírságolás, elsősorban a jogsértő magatartások megelőzésére, megszakítására koncentrálnak majd. (Minap.hu)

Kimelt kép: N. István

Kapcsolódó cikkek