Figyelmeztetés a kínai vakcinával oltottaknak: “Védekezzenek úgy, mintha nem is lennének oltva” – Kína is elismerte, hogy gond van

Megosztás

Kína elismerte, hogy oltóanyagai nem elég hatékonyak, ezért hamarosan keverni akarja őket. A Brazíliában végzett vizsgálatok mindössze 50%-os (!) hatékonyságot mutattak ki és az oltóanyaggyártó cég szóvivője is elismerte, hogy valóban gondok vannak vakcináik hatékonyságával. Vajon ugyanaz most is Orbán Viktor véleménye, hogy “jó vakcinának” tartja őket?

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő – aki kínai vakcinát kapott – szerint a második után is védekezzen úgy, mintha nem lenne beoltva. Facebookon megjelent bejegyzése szerint amíg a helyzet nem tisztázódik, a Sinopharmmal oltottakat nem lehet a beoltottak közé számítani. De továbbra is azt javasolja, hogy bármelyik itthon felkínált vakcinát el lehet fogadni – írja a Napi.hu.

A Kínai Népegészségügyi Központ vezetője, Gao Fu elismerte, hogy a kínai oltóanyagok hatékonyságával lehetnek problémák. Kínában öt vakcinát, köztük a hazánkban is alkalmazott Sinopharm által gyártott BBiBP-CorV vakcinát hagyták jóvá a COVID elleni védekezésben.

Gao Fu azt is nyilatkozta, hogy most gondolkodnak azon a lehetőségen is, hogy esetleg a megfelelő immunológiai védelem elérése céljából kiegészítsék-e a kínai oltást más gyártók által gyártott vakcinákkal. A cikk szerint Peking eddig nem engedélyezett egyetlen külföldi vakcinát sem Kínában.

A szakember szerint nagyon fontos azt megérteni, hogy annak ellenére, hogy a kínai vakcina hatékonysága a bejelentés szerint nem olyan erős, mint az egyéb nyugati vakcinák hatékonysága, mégis hasznos lehet. Egyrészt erre valószínűleg majd más vakcinákkal “rá lehet oltani”, vagy hatékonyságát egy harmadik oltással lehet fokozni.

Tehát egyrészt mindenki vegye fel bátran ezt az oltóanyagot is, de amíg nem tisztázódik a helyzet, addig még a második oltóanyag utáni két hét múlva se tekintse magát beoltottnak, továbbra is úgy védekezzen, mintha nem kapott volna oltást. Ezzel szinte biztosan megfelelő védelmet tud biztosítani a saját maga számára.

Másik nagyon fontos tanulság az esetből, hogy az mindig rossz választás, amikor a politika próbál meg tudományosat játszani úgy, hogy átlép a szakértőkön, ennek sem most, sem máskor nem szabadna előfordulnia, hiszen a végén így járunk, ha a külügyminiszter kezében van a szakmai döntés.

Harmadik fontos tanulság, hogy közel sincsen annyi beoltott ember itthon, amiről az állami média tudósít, hiszen a legjobb esetben is a kínai vakcinával oltottakat -amíg a helyzet nem tisztázódik -nem lehet ideszámítani – írta Kunetz Zsombor. A Sinovac kínai gyógyszergyár Covid-19 elleni vakcináját a Brazíliában végzett klinikai kísérletek mindössze 50,4 százalékban találták hatásosnak.

Frissítés: „Teljes félreértés”, hogy a Kínában gyártott vakcinák hatékonysága alacsony lenne, mondta Gao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője a párt által felügyelt Global Timesban

Egy nappal az eredeti nyilatkozat után úgy magyarázta szavait: egyszerűen arról beszélt, milyen módszerekhez érdemes nyúlni, ha javítani akarunk a vakcinák hatékonyságán. „A világban használt vakcinák hatékonysága időnként magas, időnként alacsony. A kutatóknak szerte a világon foglalkozniuk kell azzal a kérdéssel, hogyan lehetne javítani rajta” – mondta Gao, majd elismételte a lehetséges megoldásokat. 

Azt mondta, a változtatásokra azért lehet szükség, mert ez az első alkalom, hogy az embereket új koronavírus elleni vakcinákkal oltják. Bár az ettől eltérő vírusokkal kapcsolatos tapasztalatok hasznosnak bizonyultak, az oltási programokat egyre inkább a koronavírus sajátosságaihoz kell majd igazítanunk. 

Kapcsolódó cikkek