Hogy lehet, hogy ilyen helyzetben az egészségügynek nincs külön minisztériuma?

Megosztás

Hiányzik az igazán összefogott és szakmailag alátámasztott járványügyi védekezés, mivel a gazdaság jelenleg fontosabb kormányunk számára, mint az egészségügyi szempontok. A főorvos szerint pedig ez óriási hiba.

Meredeken kúsznak felfelé a számok a koronavírus járvány (Covid-19) második fázisában a fertőzöttek, a kórházba kerültek és az elkerülhető halálozások számát tekintve egyaránt. Így summázta a pillanatnyi helyzetet a vitalap.hu-nak rendszeresen nyilatkozó főorvos, dr. Árus Tibor békéscsabai háziorvos, megjegyezve, hogy a megelőző rendelkezések, korlátozások egyelőre elmaradnak, mert a gazdaság teljesítménye fontosabb. Mellesleg – fűzte hozzá – a Covid-szkeptikusok állításának hamisságát egyértelműen bizonyítja a betegség következtében elhunytak egyre magasabb száma.

Több szempontból is időszerű volt a beszélgetésünk a főorvossal. Az egyik ilyen, hogy ősszel újabb veszélyt rejt az ilyenkor megjelenő influenzajárvány, ami a Coviddal szövődve súlyos, néha végzetes fertőzést is okozhat. Ezért teljesen egyértelmű, hogy célszerű óvni a szervezetet az influenza elleni védőoltással, egyúttal az immunrendszer állapotát is javítani. De mit tehet az átlagember azért, hogy megelőzze a koronavírus-fertőzést?

Az első a maszk viselése minden helyen, ahol több ember tartózkodik, főleg zárt környezetben – mutatott rá dr. Árus Tibor. – Célszerű folyamatosan használni magas (legalább 70 százalékos) alkoholtartalmú, vírusölő fertőtlenítőszereket a bőrre és a megérintett tárgyakra. Ugyancsak ajánlott ultrafilterrel, UV-fénnyel vagy egyéb vírusölővel ellátott levegőszűrőket (a belső keringésű klímaberendezések használatát kerüljük) beszerezni. A helyiségekben, gépkocsikban ózonos fertőtlenítővel lehet eredményesen távol tartani a kórt. Fontos a vitamindús étrend – a D-vitamin védő hatása bizonyított –, a többi, A-, E-, C- és B-vitaminokra is szükség van. Javasolt fertőtlenítő szájvízzel öblögetni naponta háromszor. Mindenekelőtt azonban kerüljük azokat a helyeket, ahol többen vannak.

Mindazonáltal az állam feladata lenne most már olyan korlátozó intézkedések meghozatala, melyek mellett nem keletkezik visszafordíthatatlan kár a gazdaságban – hangsúlyozta a háziorvos. Ide sorolható például a tömegrendezvények tiltása zárt helyen, nyitott térben is csak a másfél méteres távolság megtartása mellett. Az iskolák felső tagozataiban be kellene vezetni a távoktatást, a lépcsőzetes iskolakezdést, hogy az autóbuszokon csökkentsék a zsúfoltságot. Szükséges lenne bevezetni az életkorfüggő bevásárlási korlátozást naponta két időszakban. Dr. Árus Tibor kifejtette, ezen szabályozás különösen fontos lenne az előttünk álló hosszú hétvége alatt, amikor a szállodák 80 százaléka már telt házat mutat. Valószínűleg ez a fertőzés fokozódásához vezet.

Az egészségügy terheit sorra véve a főorvos elmondta, hogy a kórházi ellátás átszervezése, a dolgozók kirendelése ellátási hiányosságokat von maga után. A kétezer intenzív osztályos szakápoló maximum 800 ágyat tud ellátni, feltéve, ha nem fertőződik meg. Jelenleg 2020-an rendelkeznek intenzív szakorvosi vizsgával hazánkban, és 1045, intenzív ellátást szolgáló ágy áll rendelkezésre. Ebből következik, hogy az egészségügyi kapacitás is véges.

Arra is felhívta a figyelmet dr. Árus Tibor, hogy a tesztelés mennyisége nem nőtt az igényekhez mérten, jelenleg naponta legfeljebb 15 ezer tesztet tudnak elvégezni, ebből legutóbb kétezer, azaz 15 százalék pozitív lett. Előrehaladás ugyanakkor az antigén alapú gyorsteszt, mely 30 percen belül 97 százalékos megbízhatóságú eredményt ad. A napi teszt mennyisége azonban nem elegendő, a mostani két-háromszorosa kellene. A reális fertőzöttségről a háromszoros mennyiség adna megbízható eredményt. A kontaktkutatásról a főorvos annyit mondott, hogy ugyan csinálja ezt a munkát a tisztiorvosi szolgálat, de nehézkesen. (Egy adalék a teszteléshez: Szlovákia 13 millió tesztet vásárolt a teljes lakosság felmérésére. Ezzel a módszerrel Árus doktor teljes mértékben egyetért.) A fertőzések megállításához a főorvos szerint lehetőséget kellene biztosítani ahhoz, hogy indokolt esetben (háziorvosi javaslattal) bárki azonnal tesztelhető legyen a felállított tesztállomásokon. Sajnos – tette hozzá – az egészségügyben dolgozók, az oktatásban résztvevők és az üzleti alkalmazottak rendszeres tesztelése nincs megoldva, és ez a kérdés egyáltalán nincs is napirenden a döntéshozók asztalán. Ennek példája, hogy az idős, 60-70 éves gyermekorvosoknak is évente többször napi egy-kétszáz gyerek védőoltását kell megoldaniuk a nem megfelelő iskola-egészségügyi körülmények között.

A Covid-19 elleni vakcinák egy része sajnos egyelőre nem törzskönyvezhető – tért át egy másik témára a főorvos. Több vakcina már a kipróbálás szakaszában van. Megjegyezte, hogy az USA-ban fejlesztett RNS-alapú vakcina, mely kis eséllyel okoz súlyos mellékhatást, bizakodóvá teszi a szakembereket. Ám legalább fél év az előre látható vakcináció, vagyis a lakosság ellátása védőoltással. Addig a fő cél a minél kevesebb súlyos beteg és áldozat, illetve az egészségügy megterhelését a még elviselhető korlátok közé szorítani.

Az egészségügyiek jogállásáról szóló nemrég elfogadott törvényt értékelve a főorvos kiemelte, hogy az egészségügy dolgozóinak elismertségét jelentené a nagyarányú orvosi béremelés. Ám ezt az egészségügyi szolgálati jogviszony és sok egészségügyi dolgozó részére elfogadhatatlan feltételek, a szabadidőben történő magánellátás és mellékállás tiltása mellett vezetnék be, ami az érintettek közérzetét rontja, sőt, ellátási bizonytalanságokat is okozhat. Az alapellátást a csoportpraxisok végeznék. Ez az üres körzetek ellátását javítja ugyan a statisztika szerint, de az egy betegre jutó időt – ez jelenleg 3,5 perc – és a további feltételeket rontja. Az alapellátásban dolgozók nagy része vállalkozó, akik ezt a munkaformát nem szívesen változtatják meg. Nem lenne jó, ha a finanszírozás emelését ennek megváltoztatásához kötnék. Valószínűleg sokan emiatt nyugdíjba vonulnának. Arról is szólt a főorvos, hogy a mostani béremelésből kimaradó szakdolgozók és egészségügyiek már tiltakoznak a szakszervezetükkel együtt, ez súlyos bérfeszültséget okoz, mely végső soron sokak pályaelhagyását válthatja ki.

Egy frissen megjelent hírre – miszerint a kormány plusz 3 milliárd forintot ad a háziorvosi szolgálatoknak – reagálva dr. Árus Tibor elmondta, hogy ez csepp a tengerben. Az alapellátásra fordított éves összeg 183 milliárd forint. Az idei évre ugyanannyit terveztek, mint 2021-re. Ebből látszik, hogy a politika a költségvetés elfogadása során az egészségügyieket továbbra sem a helyzetükhöz méltóan kezeli, s ez a helyzet egyúttal újra felveti az önálló egészségügyi minisztérium, miniszter szükségességét, valamint a korábban megszüntetett közegészségügyi és járványügyi felügyelet, laboratóriumok újbóli megszervezését, hiszen hasonló járványok – a szakemberek szerint – a jövőben is várhatók.

Vitalap.hu

Kapcsolódó cikkek