Az orosz külügy történelemhamisítással vádolja Orbánt

Megosztás

Orbán Viktor David Cornstein amerikai nagykövettel együtt október 27-én avatta fel George H.W. Bush amerikai elnök szobrát a Szabadság téren. Ebből az alkalomból a miniszterelnök beszédet is mondott, amelyben arról beszélt, hogy “a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve. Ez is világos üzenet: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók vagy a szabadság mellé állsz.”

Ahogy a Telex.hu írja, ettől a beszédtől akadt ki nagyon Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, egészen pontosan attól, hogy a náci németek elleni harcban elesett szovjet katonák emlékére állított Szabadság téri emlékművet a kormányfő egyszerűen a szovjet megszállás emlékművének nevezte.

A szóvivő a Facebook oldalára írt posztjában gyakorlatilag történelemhamisítással vádolja Orbánt.

Zaharova azt írja, szeretne emlékeztetni arra, hogy a Horthysta Magyarország Hitler legközelebbi szövetségeseként vett részt a Csehszlovákia és Jugoszlávia elleni náci agresszióban, a megszállt civilek és fogságba esett szovjet katonák ellen pedig tömegével követtek el bűncselekményeket a magyar csapatok. Ezeknek az embereknek a Vörös Hadsereg békét és szabadságot hozott, és megvédte Európa népeit a “barna pestistől”.

Zaharova szerint néhány államban el akarják torzítani ezeket a tényeket, elhomályosítva az egyes államok felelősségét, kitörölve a történelemkönyvekből, hogy náci csatlósállamok voltak,és el akarják hallgatni Oroszország szerepét a fasizmus felett aratott győzelemben. Ezt viszont Oroszország nem fogja hagyni – írja a külügyi szóvivő.

Kapcsolódó cikkek