Pontosan 530 gyufaszálból készült el a miniatűr Zsófia-kilátó

Megosztás

A Földes Ferenc Gimnázium jogelődei révén több mint 450 éves múltra tekint vissza, jelenlegi nevét 1950-ben vette fel. Számos tehetséges szakember került ki a padsorok közül, valaki természetfotókkal, mások élethű makettek készítésével örvendeztetik meg a környezetüket.

Az iskola diákjai és tanárai minden évben összegzik tapasztalataikat és legszebb emlékeiket, amit aztán egy évkönyv formájában örökítenek meg, de nem felejtik el a hosszú évekkel, vagy akár évtizedekkel ezelőtt itt végzett öregdiákokat sem. Figyelemmel kísérik a Földes egykori diákjainak életét és pályafutását és büszkén számolnak be az elért eredményeikről. Sőt, az iskola saját múzeummal is büszkélkedhet, ahol nem csupán a gimnázium történetét ismerhetjük meg, de számos olyan kiállítási darabot is megcsodálhatunk, amelyeket valamikor a Földesbe járt, ma már felnőtt, vagy éppen nyugdíjas emberek készítettek.

Ezekben a napokban egy valódi mestermű került a tárlatba: a Zsófia-kilátó 1:50 arányú makettje, amit Kiss Béla pontosan 530 szál gyufából készített el.

A lillafüredi Zsófia-kilátó

A Boon készített egy rövid interjút az alkotóval, aki elmondta, hogy nem ez az első gyufából készült makettje.

-A katonaság évei alatt készítettem az első makettemet, az Eiffel-tornyot, mert igyekeztem magam elfoglalni valamilyen hasznos tevékenységgel. Aztán el is feledkeztem erről, majd amikor ’96-ban nyugdíjba vonultam, arra gondoltam, jó lenne valamivel lekötni magam. Újra megépítettem az Eiffel-tornyot, ami igazából nem számít nehéz feladatnak. Aztán a három unokámtól jöttek a kérések. „Papó, készítsd el a Big Ben óratornyát!” Mondtam, hogy jó, de Londonba nemigen tudok elmenni lefotózni. De az interneten ma már minden megtalálható, az unokám segített fotókkal és a méretekkel. Így aztán elkészült a Big Ben tornya. Amikor azonban Sopronban jártunk kirándulni, a másik unokám a város jelképét, a Tűztornyot javasolta. Erre aztán felbátorodtak az unokák. Ha elmentünk kirándulni valahová, ott mindig választottak egy-egy épületet, amit szerettek volna makettként látni. Így született meg a szegedi Fogadalmi templom és a víztorony. Minden évben készítettem egy-két új makettet.

Kép: Földes Ferenc Gimnázium Öregdiák Egyesület

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek