Az oroszpárti online trollok tarolnak a magyar felületeken

Megosztás

A Political Capital legfrissebb kutatásában a Visegrádi országok, vagyis Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország Facebook-kommentjeit vizsgálta, amelyből kiderült:

a V4-en belül Magyarországon volt messze a legnagyobb a Kreml-propaganda közösségi médiás befolyása, a trollok aktivitása pedig erősen szervezettnek tűnt.

A kutatás szerzőinek nemcsak az tűnt fel, hogy egyes narratívákat „kamu” profilkép és egyéb aktivitás nélküli felhasználók erőltetnek, hanem az is, hogy a valós profilok között érezhető volt a koordináció. Mint írják, a kommentek a nap folyamán folyamatosan, munkarendszerűen érkeztek; egyes hozzászólások nemcsak ugyanazt a szöveget, de ugyanazokat a sablonszerű megszólításokat is tartalmazták; több bemásolt kommentnél pedig

egy Telegram-csatorna felhasználóneve is benne maradt a törzsszövegben, alátámasztva azt, hogy a trollok facebookos és telegramos elosztóoldalakról gyűjthetik a tartalmaikat.

Az angol nyelvű kutatás emlékeztet arra is, hogy a Magyarországon a február 21. és április 7. közötti adatfelvételi időszakban dolgozó adatbáziselemző szoftverek és mesterséges intelligencia segítségével

több mint 5900 ismétlődő kommentet találtak, köztük volt olyan is, amely ezerszer jelent meg ugyanolyan formában.

Az egyik ilyen – amely már a háború kitörése előtt is keringett, de február 24. után több mint százszor megjelent pár nap alatt – egy több mint kétezer karakteres értekezés arról, hogy „Ukrajna hivatalosan nem létezik”, mert „nem jegyezték be a határait az ENSZ-nél”, mindezt kiegészítve azzal, hogy a „Szovjetunió jogutódjaként Oroszországot megilletik annak területei.”

A kutatás nemcsak arra emlékeztet ezzel kapcsolatban, hogy 1991-ben az ukrán függetlenségi népszavazást követően (ahol a lakosság 90 százaléka támogatta a kiválást, beleértve Donbaszt és a Krímet) Oroszország is elismerte Ukrajnát, de az 1994-es Budapest Memorandumban is kifejtették, hogy tiszteletben tartják az ország területi integritását.

A komment troll-jellegéről tanúskodik, hogy jó eséllyel angolból fordították egy szoftver segítségével, mert a belong szó érintetlenül benne maradt. Ennek ellenére a szöveg a háború kitörését követően, és egészen március 20-ig bezárólag rendszeresen megjelent, főként a népszerű független hírportálok (köztük a hvg.hu) és Márki-Zay Péter posztjai alatt. Érdekesség, hogy a hozzászólásoknak csak egy része érkezett kamuprofilokról, ugyanis sok lelkes oroszpárti magyar kommentelő a saját felületén is megosztotta a szöveget.

A Political Capital szerint a V4-es országokban az orosz dezinformációs aktivitás azért különösen aggasztó, mert a mainstream média felületei alatt is megjelenik, és olyanokhoz is eljut, akik maguktól nem fogyasztanának Kreml-párti sajtót, a Facebook azonban pedig nem tesz eleget az ellen, hogy csökkentse az internetes trollok okozta kockázatokat.

via HVG

Kapcsolódó cikkek