Szemere Bertalan festménye visszatért a Megyeházára

Megosztás

A Megyeháza Díszterme tavaly júniusban nyerte vissza eredeti kinézetét, miután a helyiséget teljeskörűen felújították. Most Borsod vármegye egykori országgyűlési követének egész alakos festménye február 3-án visszatért Kassáról, és újra a Díszterem falát díszíti – ezzel teljessé vált a történelmi arcképcsarnok.

Szemere Bertalan visszatérése a Megyeházára több szempontból is szimbolikus jelentéssel bír: Borsod vármegye követeként – a közgyűlése döntése nyomán – ő volt az, aki megrendelte a Habsburg portrék elkészítését az 1800-as évek közepén. Ezt követően az 1900-as években a haza nagyjainak is emléket kívántak állítani, így Deák Ferenc, Palóczy László, Szemere Bertalan és Rákóczi Ferenc is helyt kaptak a portrék között.

A Díszterem falain már az 1800-as években arcképek függtek, melyek ábrázoltjairól a vármegye döntött, hűen tükrözve, hogy a közösségnek mely közéleti nagyságok jelentettek követendő példát. E portrégaléria az idők során folyamatosan gyarapodott, szemléltetve a vármegye múltját és politikai állásfoglalását. A II. világháborút követően az addigi példaképek portréi a kommunista rendszerváltással elvesztették jelentőségüket, lekerültek a falakról, emiatt elkallódtak, raktárakba, szerencsés esetben múzeumba kerültek.

Kapcsolódó cikkek