Márki-Zay Brüszelben: “Európának nagyon óvatosnak kell lennie a Fideszhez tartozó korrupt oligarcháknak juttatott pénzzel”

Megosztás


Brüsszelbe látogatott Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ott interjút is adott a Politico nevű lapnak. A brüsszeli portál úgy mutatta be Márki-Zayt, hogy bár „kisvárosi polgármesterként” könyvelték el, élt Kanadában és az Egyesült Államokban is. Kiemelték, hogy gondosan alakította ki a politikai karakterét, konzervatív, keményen fellép a migrációval szemben, de Európa-párti, és támogatja a szexuális kisebbségek jogait.

„Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma”

– mondta az interjúban a közös ellenzéki kormányfőjelölt.

Szerinte ez az a kérdés, amelyben az Európai Unió a legtöbbet segíthet Magyarországnak.

„Európának nagyon ébernek kell maradnia, nagyon óvatosnak kell lennie a Fideszhez tartozó korrupt oligarcháknak juttatott pénzzel”

– mondta.

Márki-Zay hangsúlyozta, hogy ha Magyarországnak uniós pénzeket adnak, annak a magyar emberekhez kell kerülniük, ne csak a fideszesek gazdagodjanak vele. Közölte:

„Határozottan arra biztatjuk Brüsszelt és az EU-t, hogy tegyenek óvintézkedéseket, és akadályozzák meg a forrásokkal való visszaélést.”

Elmondta, hogy ha kormányra kerülne, újratárgyalná a helyreállítási tervet, ami korábban elakadt Brüsszelben. Szerinte ez azért is fontos, hogy ne olyan projektekre menjen a pénz, mint a „lówellness és az 50 centi magas kilátó”.

„Fontos, hogy megüzenjük az európai közösségnek, hogy Magyarország valóban Európa része akar lenni – Orbán lehet, hogy nem, de a magyarok 80 százaléka igen”

– nyilatkozta.

Hozzátette, hogy az ellenzéki koalíció csatlakozna az Európai Ügyészséghez, amit a magyar kormány eddig nem tett meg.

A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta, hogy változtatni akarnak Magyarország külpolitikáján is. Szerinte Orbán Vlagyimir Putyin bábjává vált, és barátkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és kölcsönöket vesz fel Kínától. Márki-Zay szerint ugyanakkor Magyarország és Kína kapcsolatának kölcsönösen előnyösnek kell lennie mindkét ország számára. Szerinte a Fudan Egyetem Magyarországra tervezett kampusza csak a kínai félnek jó.

Az interjúban bírálta Brüsszel migrációkezelését, és elmondta, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság 2015-ös és 2016-os válsághoz való hozzáállása segített Orbán megerősödésében.

Márki-Zay szerint Angela Merkel is lehetett volna keményebb Orbánnal, szerinte ez három ok miatt nem történhetett meg, amiket fel is sorolt a politikus:

“Az Audi, a Mercedes és a BMW.”

(A miniszterelnök-jelölt itt arra utalt, hogy mindhárom német cégnek autógyára van Magyarországon.)

Kapcsolódó cikkek