A Klubrádió beperelte a magyar államot az Európai Emberi Jogok Bíróságánál

Megosztás


A Klubrádió a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságához fordult, mert úgy vélik, a magyar állam, pontosabban annak Médiatanácsa megsértette a vélemény-nyilvánításhoz fűződő jogokat amikor 2020. szeptemberében megtagadta a rádió frekvencia-használati engedélyének meghosszabbítását újabb hét évre – közölte a Klubrádió.

A beadvány szerint az NMHH Médiatanácsa megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10. cikkét, amely alapjognak minősíti mind a vélemény-nyilvánítás, mind az információhoz jutás jogát. A Klubrádiót az ügyben Cech András ügyvéd képviseli és a rádió közleménye szerint számos más, sikeres ügyet vitt végig Strasbourgban.

„Mivel az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget kimerítettük, nem volt más választásunk, minthogy a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz forduljunk, ezzel tartozunk a hallgatóinknak és a Klubrádió munkatársainak is.”

– mondta Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója.

Stock szerint

„a magyarországi jogrendszer és bírósági gyakorlat szégyene, hogy egy fontos állami testület, mint amilyen a Médiatanács, saját kénye-kedve szerint dönthessen arról, mit hallgathat a közönség és melyik rádiót tilthatja le a frekvenciáról. A szabad tájékozódás joga alapvető emberi szabadságjog egy demokrácia működése szempontjából, ezért is kellett ebben az ügyben Strasbourghoz fordulnunk.”

via HVG

Kapcsolódó cikkek