A kutatások szerint a beoltottak között is terjed a delta variáns, de azért így is nagyrészt védenek a vakcinák

Megosztás

A Reuters által közölt, s az Index által szemlézett elemzés több, a delta-variáns által érintett ország egészségügyi jelentéseit veszi számba. Az Angol Közegészségügyi Intézet például azt közölte, hogy az országban 3692, a delta-variáns miatt kórházban kezelt betegből a páciensek 58,3 százalékát egyáltalán nem oltották be, 20,9 százalékát egyszer beoltották, 22,8 százalékát pedig mindkétszer beoltották a koronavírus ellen.

Szingapúrból – ahol a delta-variáns már dominánssá vált – azt jelentették, hogy a koronavírusos esetek háromnegyede az oltottak közül kerül ki, bár állításuk szerint náluk rendszerint nem tapasztalnak súlyos tüneteket.

Izraelben a kórházban kezelt emberek 60 százaléka a beoltottak közül kerül ki. Állításuk szerint a betegek többsége 60 év feletti, vagy krónikus betegségben szenved. Hozzátették: a Pfizer vakcinája kisebb mértékben bizonyult hatékonynak a tünetek megelőzésében delta-variánssal szemben, de az egyénnek még így is erős védelmet biztosít. Azt viszont nem akadályozza meg, hogy másokat megfertőzzön a vírus.

A legnagyobb veszélyt a világra jelenleg a delta-variáns jelenti – mondta Sharon Peacock mikrobiológus a Reutersnek nyilatkozva. Hozzátette: a delta „a legerősebb és a leggyorsabban terjedő variáns”, amely ez idáig kialakult.

Nemrég egy kínai kutatás azt is kimutatta, hogy mi is lehet ennek az oka. Ennek eredménye szerint ugyanis a delta variánssal megfertőzött emberek orrában több mint ezerszer annyi vírus van, mint a 2019 végén a vuhani típussal fertőzöttekében. A tudósok szerint részben ez magyarázhatja azt, hogy miért lehet fertőzőbb a többi változatnál ez a variáns.

via Index.hu

Kapcsolódó cikkek