Így gyilkolták meg a tomboló tüntetők a Capitoliumban szolgálatot teljesítő rendőrt

Megosztás

A fiatal zsaru vesztét egy poroltó okozta, miközben csak a munkáját végezte. Az áldozat egyébként háború- és erőszakellenes volt, mégis erőszakos halált halt.

A Capitolium ostroma után vesztette életét egy rendőr, akit a tüntetők egy poroltóval ütöttek le. A 42 éves Brian D. Sicknick, aki fiatal korától fogva rendőrnek készült, korábban az Egyesült Államok nemzeti gárdájában szolgált. Az iraki háborút nyilvánosan is kritizálta.

A férfi 2008-ban lett tagja a capitoliumi rendőrségnek, csütörtökön halt bele a sérüléseibe, miután az amerikai törvényhozás épületében megtámadták, amikor több száz Trump-párti tüntető betört a washingtoni Capitoliumba, ahol az elektori szavazatok hivatalos megszámlálása, ezzel Joe Biden győzelmének hitelesítése zajlott.

A tüntetők dulakodtak a rendőrökkel, ablakokat törtek be és törvényhozók irodáit is felforgatták. A capitoliumi rendőrök egy Trump- és összeesküvés-hívő, 35 éves veterán nőt, Ashli Babbittet meglőttek az épületben, miközben megpróbált áttörni egy ajtón. A nő nem sokkal később belehalt a sérüléseibe.

A rendőrség közleménye szerint Sicknick a tüntetők elleni küzdelemben sérült meg.

Egy tűzoltókészülékkel verték fejbe a törvényhozás épületében kialakult káoszban, amikor a képviselőket az asztalaik alá bújtatva védték, miközben a tömeg a kongresszus termeiben tombolt.

Amikor ezután visszatért a kijelölt irodájába, összeesett.

Az iraki háború kritikusa volt

Brian Sicknick egy háromgyermekes család legkisebb fiaként a 16 ezer fős South Riverben nőtt fel New Jersey központjában. Miután leérettségizett egy műszaki szakközépiskolában, 1997-től az Egyesült Államok nemzeti gárdájában szolgált. Állomásozott Szaúd-Arábiában és Kirgizisztánban is, 2003 végén szerelt le.

Brian Sicknick belehalt sérüléseibe, miután Donald Trump támogatói január 6-án megrohamozták a Capitoliumot és egy tűzoltókészülékkel fejbeütötték. Fotó: US CAPITOL POLICE / AFP

Az iraki háború hangos ellenzője volt, több levelet írt a helyi újság szerkesztőjének, amely élesen bírálta George W. Bush volt elnököt a háborús politikája miatt. Egy levélben, amit öt nappal a leszerelése előtt tettek közzé, arról írt, hogy az USA csapatai túlhajszoltak, a morál pedig veszélyesen alacsony a katonák körében.

„A munkáját végezte” – mondta Sicknick halála után az egyik bátyja a megölt rendőr szülővárosának polgármestere szerint.

Az egykori középiskolájának udvarán tölgyfát ültetnek a Capitolium ostromában meghalt New Jersey-ből származó rendőrnek.

Több vezető lemondott

Bár hetek óta lehetett tudni, hogy a szerdára meghirdetett tüntetésen Donald Trump-hívei erőszakosak lehetnek, a Capitolium biztosításáért felelő hivatalos szerv vezetése rosszul mérte fel a veszélyt és nem gondoskodott az épület kellő biztosításáról. Az Amerikai Védelmi Minisztérium három nappal az zavargások előtt már felajánlotta a segítségét, de ebből a capitoliumi rendőrség még akkor sem kért, amikor már elkezdtek behatolni az épületbe a tüntetők.

Ashli Babbitten kívül további három tüntető is életét vesztette az ostrom alatt. Egyikük, az 50 éves Benjamin Phillips sztrókot kapott, az 55 éves Kevin Greeson szívrohamban hunyt el, a 34 éves Rosanne Boylandet pedig valószínűleg agyontaposta a tömeg.

Sicknick mindössze a negyedik olyan capitoliumi rendőr a törvényhozás védelmére létrehozott fegyveres szervben, akit szolgálat közben gyilkoltak meg a New York Times szerint.

A halála után, csütörtökön adta be a lemondását a capitoliumi rendőrség főparancsnoka mellett a Képviselőházért és a Szenátus biztosításáért felelős őrmester is.

További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek