Megegyeztek a költségvetésről az uniós intézmények, jövőhéten dönthetnek a jogállamiság kérdéséről

Megosztás


Az uniós tagországok vezetőiből álló Európai Tanács júliusban egyezett meg arról, hogy a költségvetésben és az újjáépítési alapban több, mint 1800 milliárd eurót fordítanának gazdaságélénkítésére és az uniós célok megvalósítására. Az Európai Parlament azonban kevesellte a környezetvédelemre, az egészségügyre, illetve az oktatásra fordított forrásokat, ezért vétóval fenyegetett. A most lezárult tárgyalásokon további 16 milliárd eurót különítenek el erre a három szektorra.

A parlament és a tanács tárgyalódelegációja már a múlt héten megegyezett arról, hogy szigorú jogállamisági feltételekhez kötik az uniós kifizetéseket. Erről júliusban csak homályosan fogalmaztak a tagállami vezetők. A hétvégén Lengyelország és Magyarország is jelezte, hogy ebben az esetben vétóznák az egész csomagot. A jogállamisági feltételrendszerről minősített többséggel kell majd dönteni, vagyis itt Budapestnek és Varsónak nincs vétójoga. Az ellenállásukat csak a költségvetés, illetve a helyreállítási alap, vagyis a teljes 1800 milliárd eurós csomag blokkolásával fejezhetnék ki, ezeknél az ügyeknél ugyanis egyhangú döntéshozatalra van szükség.

Erről beszélt a parlament sajtótájékoztatóján az Azonnali.hu kérdésére válaszolva Jan Olbrycht lengyel EP-képviselő, aki kifejtette, ez a két tagállam az esetleges vétóval az egész költségvetést tenné kockára.

“Ha ezt blokkolják, az egész csomagot blokkolják egész Európa számára. Remélem, ez nem történik meg”

– mondta a képviselő.

A tagállamokat képviselő brüsszeli nagykövetek a jövő héten szavazhatnak majd a jogállamisági feltételrendszerről. Ha erről megszületik a döntés minősített többséggel, napirendre kerülhet a két pénzügyi csomagról szóló döntés is. Kovács Zoltán kormányszóvivő röviddel az Európai Parlament sajtótájékoztatója előtt célba vette a jogállamisági javaslatot a Twitteren.
Kovács Zoltán szerint bebizonyosodott, hogy az Európai Unió a “Soros-tervet” hajtja végre. “A jogállamisági mechanizmus szimplán egy újabb eszköz az Európai Parlament liberális, bevándorláspárti többsége kezében arra, hogy zsarolja az eltérő véleményű tagállamokat, hogy álljanak be a sorba.” – írta.


A koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben a segítséget nyújtó kezet löki el a magyar kormány az európai uniós költségvetés és a helyreállítási alap megvétózásának kilátásba helyezésével, mondta a főpolgármester kedden.

Karácsony Gergely szerint ez óriási felelőtlenség, ezért arra kérte a kormányt, tegye meg a lehető legtöbbet annak érdekében, hogy Magyarország és a magyarországi települések minél hamarabb hozzá tudjanak jutni az uniós támogatásokhoz ebben a nehéz helyzetben.

A koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben a segítséget nyújtó kezet löki el a magyar kormány az európai uniós költségvetés és a helyreállítási alap megvétózásának kilátásba helyezésével, mondta a főpolgármester kedden. Minél több korlátozó intézkedést tesz szükségessé a járvány, annál inkább fel kell készülni arra, hogy a gazdaság lassulása munkahelyeket veszélyeztet, ezért van szükség az EU-támogatásokra, magyarázta Budapest főpolgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke.

euronews.com

Kapcsolódó cikkek