Nem kezdett jól a magyar válogatott az Eb-n, kikaptunk Svájctól

Magyarország-Svájc Euro2024

Megosztás

Szombaton délután Magyarországnak is elkezdődött az Európa-bajnokság. Svájc ellen 3-1-es vereséget szenvedtünk.

A labdarúgó Eb második mérkőzését Kölnben rendezték, ahol Magyarország Svájccal csapott össze. Nemzeti tizenegyünknek utoljára 1998-ban sikerült legyőznie a kantonok Cantonáit, 2-1-re. A mérkőzés előtt a svájciak voltak az esélyesebbek a fogadóirodák szerint, ők a FIFA ranglistáján a 19., a magyar csapat a 26. helyen szerepelt.

A péntek esti müncheni nyitómeccsen a házigazda németek elég meggyőzően, 5-1-es végeredménnyel mosták le a pályáról a skótokat, akik annyira spóroltak a gólokkal, hogy az az egy, amit ők értek el, az is egy német öngól volt. Annak a meccsnek az összefoglalója itt nézhető meg.

Szombat délután 3-kor nekünk is elkezdődött az Európa-bajnokság. A helyszínen a magyar politikai elit egy része is szurkolt: Orbán Viktor az MLSZ-elnök Csányi Sándor társaságában élvezte a meccset, a szurkolókkal együtt vonult a korábban sportriporterként dolgozó Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója, és természetesen Szijjártó Péter sem hagyta volna ki semmi pénzért a kölni mérkőzést. És Magyar Péter is elvegyült a magyar, illetve Magyar-szurkolók közt.

A 41676 néző előtt az alábbi kezdő tizenegyek vonultak ki a pályára:

MAGYARORSZÁG (fehérben): Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Sallai, Varga B., Szoboszlai.
SVÁJC (pirosban): Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Widmer, Freuler, G. Xhaka, Ndoye – Duah, Aebischer, Vargas.

A mérkőzés elején a svájci középpályás Silvan Widmer kapott sárgát durva belépés miatt.

Aztán a 12. percben a svájci csatár, Duah kiugrott a beragadt magyar védők közül, elkerülte a lesállást, és magabiztosan lőtt gólt Gulácsi mellett. Elsőre a partjelző lesre emelte a zászlóját, de miután visszanézték a videófelvételt, kiderült, hogy a gól érvényes volt.

A 20. percben Vargas került ziccerbe, az ordító helyzetben szerencsére Gulácsi vállal védett óriásit. Egyértelműen fölénybe kerültek a svájciak, kétharmados labdabirtoklásukat még Orbán Viktor is megirigyelhette. Ránk kényszerítették a játékukat, és védekeznünk kellett, nem tudtuk játszani a saját játékunkat,  az első fél órában a magyaroknak csak egyetlen érdemleges kapu felé tartó lövése volt Sallai részéről. A 40. percig kellett várni a következő komolyabb magyar megmozdulásra, Szoboszlai szabadrúgását Orbán fejelte, de a svájci kapus védett.

A svájciak továbbra is veszélyesebbek voltak, ennek meg is lett az eredménye, a 45. percben a türelmes passzolgatás után Aebischer elé került a játékszer, és takarásból, távolról nem habozott, hanem eleresztett egy erőteljes kapuralövést a tizenhatoson kívülről, ami bevágódott a hálóba. Ezzel a találattal a svájci csapat már 2-0-as előnyre tett szert a mérkőzésen, így vonultak a csapatok félidőben az öltözőbe.

A szünetben Bolla váltotta Langot a magyar védelemben, ettől remélte Rossi, hogy addigi fantáziátlan játékunkban változás lesz. Kicsit sikerült is feljebb tolnunk a játékot, de aztán megint csak a svájci Duah előtt adódott lehetőség, Gulácsinak kellett védenie. Nem sokkal később Vargas kapura tartó labdáját védte a magyar hálóőr, aki a magyar csapat legjobbja volt a két kapott gól ellenére. Szoboszlainak, a válogatott kulcsemberének láthatóan nem ment a játék, figyeltek is rá a svájciak, egyszer Freuler vitte földre az 59. percben, sárga lapot is kapott érte.

Aztán előbb Varga ugrott ki a svájci tizenhatoson belül, és bár nem talált be, de amúgy is lest ítélt a játékvezető. Két percre rá pedig az első igazán nagy magyar helyzet következett, Varga Barnabás fejelt a kapu mellé, labdájára mozdulni sem tudott a svájci cerberus. Végre látni lehetett a magyar csapaton, hogy valódi próbálkozási vannak, amit siker is kísért:

Szoboszlai egészen csodálatosan ívelt be, az ötösön belül pedig Varga érkezve fejelt a kapuba a 66. percben. 2-1!

Érezhetően visszatért a meccsbe nemzeti válogatottunk, a svájci szövetségi kapitány gyorsan reagált is a meccs alakulására, rögtön kettőt is cserélt, míg Marco Rossi is változtatott: Nagy Ádámot Kleinheisler váltotta. Nem sokkal ezután Szalai Attila kapott sárgát.

Ezután mezőnyjátékkal telt a meccs, mindkét oldalon voltak próbálkozások, egyszer Gulácsinak kellett védenie. Sokat állt a játék, és a magyarok ismét cseréltek, kettőt is: Kerkez helyére Ádám Martin érkezett, Szalait Dárdai Márton váltotta.

Egyre több helyzetet dolgozott ki a magyar válogatott, élvezetessé vált a mérkőzés, amit a svájci játékosok igyekeztek széttördelni, egyre többen kaptak görcsöt a pályán. A szurkolókra nem lehetett panasz, az utolsó tíz percben zúgott a Mindent bele!, igyekeztek gólszerzésre hajszolni a válogatottunkat. Akik egyre több időt töltöttek a svájci kapu előtt, de figyelni kellett a svájci kontrákra, az egyik ilyennél Fiola akadályozott meg egy támadást szabálytalanul, járt érte a sárga lap. (De a svájci szövetségi kapitánynak is.) A rendes játékidő végén Gulácsi védett nagyot egy szögletnél, mindenki hosszú hosszabbításban reménykedett, öt percet ítélt meg a játékvezető.

Kinyílt a magyar csapat, hajtott az egyenlítésért, a végén egy svájci kontra majdnem gólt is eredményezett. Aztán sajnos meg is lett az eredménye a kitámadásnak, egy ártatlannak tűnő szituációban Orbán adta el a labdát, Embolo pedig sípcsontvédőjét elhagyva emelte át Gulácsit.

Kár volt az elpazarolt első félidőért, a második félidei játéka alapján lehetett volna esélye a magyar csapatnak, akikre szerdán a házigazda németek várnak.

Fotók: MLSZ

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek