400 hektáron kezdik el a biológiai szúnyogirtást megyénkben

Megosztás

Öt megyében, összesen 2300 hektárnyi területen is elindult a szúnyogok elleni harc, ebből az egyik Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol kedden a Tisza felső szakaszán valamint a Tisza-tónál gyérítenek. 

Az elmúlt időszak esőinek hatására országszerte elszaporodtak a szúnyogok, ezért a katasztrófavédelem, több helyen is biológiai szúnyogirtásba fogott. A hagyományos kémiai – levegőből végzett, permetes – hadviseléssel ellentétben, amit többnyire mezőgazdasági repülőről végeznek, a sokkal környezetbarátabb biológiai gyérítésnél olykor autóból, csónakból vagy éppen gyalogosan juttatják azt a szert a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe, mely kimondottan a csípőszúnyogok lárváit célozza. A készítmény más élőlényekre nem hat, és míg a földi és légi kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét pusztítja el, aminek nagyon gyorsan a helyére tudnak lépni a szúnyoglárvákból kikelő rovarok, addig a földi biológiai gyérítéskor éppen ezeket a lárvákat támadják. A jelenlegi hűvösebb idő nemcsak lassítja a lárvák fejlődését, hanem a munkák elvégzésének is kedvez. 

A szúnyogok fejlődéséhez vizes területre van szükség, de nemcsak tavakra, folyókra és holtágakra kell gondolni, egyetlen pohár vízben is több száz szúnyog fejlődhet ki, nyáron egy hét alatt akár. Ezért érdemes figyelni a ház körüli vízforrásokra is, azt tanácsolják, hogy az udvaron tárolt vödröt, kannát, és más eszközöket, melyben az esővíz össze tud gyűlni, időnként ürítsük ki, takarjuk le, az állatoknak szánt ivóvizet pedig időről időre cseréljük frissre.

Mivel magánterületeken nem lehet ilyen gyérítést végezni, arra kérik a lakosokat, segítsenek és egyénileg számolják fel a különféle betegségeket terjesztő szúnyogok ház környéki élőhelyeit.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek