A könnyűzene csillagaitól tanulhatnak a Miskolci Egyetem hallgatói

Megosztás

Ahogyan arról korábban a Borsod24 is beszámolt, a Miskolci Egyetem hamarosan könnyűzenében is utazik. A képzések alapja az egyetem és a Póka Egon Művészeti Akadémia közötti együttműködés. Az akadémia mögött Demeter Szilárd, a NER magyar kultúrfelelőse áll. Nem középiskolás fokon szeretnének tanítani. Az előadók között szerepel például Tátrai Tibor, Frenreisz Károly, Kovács Kati is.

Okleveles könnyűzenész? Idén ősszel már kortárs könnyűzenei szakokat hallgathatnak a gólyák. A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karán már felvételizhettek Kortárs könnyűzene ének, gitár, harsona, szaxofon, trombita és ütőhangszerek kurzusra. Egyelőre kizárólag nappali tagozaton, alapképzésben.

A hazai zenei oktatásban vadonatúj megközelítést Demeter Szilárd patronálja és a Miskolci Egyetem örömmel támogatta. A Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) olyan okleveles zenetanárokat képez szeptembertől, akik nem a klasszikus zenét, hanem a könnyűzenét részesítik előnyben. Mindezt a Bartók Béla Zeneművészeti Akadémia berkeiben. Azt nem tudni, a méltán világhírű Kodály módszer kikerül-e a tananyagból, de Demeter Szilárd bízik a nagynevű művészek szakmai tudásában, több évtizedes tapasztalatában. Az az elképzelése, hogy „a Póka Egon által megálmodott intézményben „nem középiskolás fokon”taníttassuk a magyar zene legtehetségesebbjeit azért, hogy „egész népünket” taníthassák. Másfelől stratégiai fontosságú, hogy legyen kiemelkedő minőségű saját kultúránk annak céljából, hogy versenyképesek lehessünk a mindent felemésztő globális szórakoztatóiparban. Meg hogy egyáltalán megmaradjunk annak, akik voltunk, akik vagyunk és akik akarunk lenni.”

Egyelőre nem nyilvános pontosan hányan jelentkeztek az újonnan meghirdetett könnyűzenei szakokra és közülük hány főt vettek fel.

Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy „a magyarok elsődleges kultúrája régóta a ma már inkább popkultúrának nevezett könnyűzene, és hogy ennek saját karaktere van.” Az ügynökség 2023 márciusában alapította meg éppen a magyar popkultúra jobbá tételére a nagy port kavart Petőfi Zenei Tanácsot.

A Magyar könnyűzenei stratégiát és az alapképzés ötletét még Póka Egonnal közösen fejlesztette az egyetem. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora szerint „2017-2018 táján fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon szükség lenne könnyűzenei egyetemi képzésre, hiszen az e terület felé orientálódó fiataloknak erre jelenleg csak a Zeneakadémia jazz tanszakán van lehetőségük valamilyen módon. A könnyűzenei képzés 2019-ben került be a szakjegyzékbe, kidolgoztuk a hároméves alapszak mintatanrendjét és benyújtottuk az akkreditációját. Célunk, hogy az alapszakot idővel egy mesterszakos képzéssel is kiegészítsük”.

A Miskolcon induló felsőfokú képzés középfokú előzményei a Kőbányai Zenei Stúdió. Az intézményt 1996-ban alapította zenésztársaival Póka Egon, Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző. Sok év szakmai tapasztalat, külföldi együttműködések és visszajelzések alapján képződött igény egy felsőfokú oktatási intézmény létrehozására, amelynek alapjait Póka Egon és lánya, Szakadáti-Póka Vanessza rakta le.

Demeter Szilárd a kormányzat egyik lojális, fő kultúrfelelőse, aki a hozzá hű embereken keresztül irányítja a neki juttatott kulturális szférát. Korábban az irányítása alá tartozó Erdélyi Médiatér Egyesület, aminek az összes nyomtatott sajtótermékét felszámolták 2022 végén. A székelyudvarhelyi születésű filozófus végzettségű pártpolitkus 2018 óta a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, majd február végén Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter nevezte ki a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának. A tervek szerint holdingba szervezik a Nemzeti Múzeumot, az Iparművészeti és a Természettudományi Múzeumot, az Országos Széchenyi Könyvtárat, aminek szintén Demeter Szilárd a várható vezetője. A NER Erdélyben levitézlett kultúrpápája tehát újra szárnyra kapott idehaza.

Az egyetem sajtóosztálya tájékoztatása alapján, az iskola oktatói között olyan elismert és népszerű alkotók kapnak helyet, mint például Szirtes Edina Mókus, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel és Veres Mónika.

Az akadémia oktatói gárdája a hazai zenész világ színe-javát felvonultatja. Fiatalabb és idősebb mesterek osztják meg tudásukat és tapasztalatukat a diákokkal, többek között Tátrai Tibor, Frenreisz Károly, Kovács Kati, Borlai Gergő, Ferenczi György, Pásztor Anna, Keresztes Ildikó, Hegyi György, Mohai György, Kőrös Tamás, Lukács Peta, Szebényi Dániel, Szakadáti Mátyás. Jelenleg 13 oktatót alkalmaznak, további 5 fő pedig megállapodásban van a Miskolci Egyetemmel, valamint 35 zeneipari szakember adott oktatási szándéknyilatkozatot. Remélem, idővel nem szivárognak be a PEMA professzoraként olyan NER közeli „kultúrhéroszok”, mint Tóth Gabi, Ákos, Győzike, Kisgrófó, vagy éppen Pataky Attila.

A Petőfi Kulturális Ügynökség a képzési központban az oktatáson túl a tehetséggondozásra is gondolt. Egy „zeneművészbázist” (alumni klubot) hoznak létre, ahol továbbképzéseken és szakmai találkozókon vehetnek részt az érdeklődők. Az egyetem új kulturális és rendezvénytér és összművészeti alkotóműhely számára is helyet biztosít majd.

Szerző: Safranka János

Fotó és forrás: Miskolci Egyetem

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek