Lecsapott a rendőrség a mohó mohás bandára

Megosztás

A moha leggyakoribb felhasználási területe a virágkötészet, néhány deka növényből ezer forintos mohakoszorúkat tudnak gyártani.

A Szerencsi Rendőrkapitányság járőrei 2024. február 28-án délután – az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatával együttműködve – a településen állítottak meg közúti ellenőrzésre egy tehergépkocsit, ellenőrizték annak sofőrjét, illetve utasát is.

A furgon átvizsgálása során a járőrök zsákokban, 260 kilogramm, engedély nélkül szedett mohát találtak. A járőrök lopás vétség gyanúja miatt előállították a nyírbogdányi és besztercei férfit a Szerencsi Rendőrkapitányságra.

Az eljárás eddigi adatai szerint az elkövetők Trizs külterületén, az Aggteleki Nemzeti Park védett természeti területén gyűjtötték az 1 millió 300 ezer forint értékű, védett növényt.

Az üggyel kapcsolatban további eljárási cselekmények várhatóak, amelyeket már az Ózdi Rendőrkapitányság végez el.

Az erdőtörvény szerint a mohák gyűjtése erdei haszonvételnek minősül, ami állami erdőterületeken, csak az egyéni szükségleteket meg nem haladó mértékben (azaz kereskedelmi mennyiségben nem), magánerdőkben pedig az erdőgazdálkodó írásos engedélyével végezhető. Amennyiben a gyűjtési terület természetvédelmi oltalom alatt áll, ezen felül a természetvédelmi hatóság engedélyét is be kell szerezni.

Kapcsolódó cikkek