Takarékossági okokból számolta fel a mexikóvölgyi vadátvevő telepet a NÉBIH

Megosztás

A NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága bő egy hónapja hozott rendelete szerint a Miskolc belterületén, vagy a város környékén elhullott erdei vadállatok, ezen belül is a vaddisznók tetemeit az állami hivatal Vologda utcai telephelyére kell szállítani, azonban a szakemberek többsége szerint ez egy rendkívül ésszerűtlen döntés, ugyanis rengeteg veszélyforrást hordoz magában.

A témával kapcsolatban a miskolci városvezetés által a sertések befogásának – és szükség esetén kilövésének – koordinálásával megbízott vadászt, Kiss Tibort kérdeztük, aki elárulta lapunknak,

Kiss Tibor, a miskolci városvezetés által a sertések befogásának – és szükség esetén kilövésének – koordinálásával megbízott vadászt elárulta lapunknak, hogy a hagyományos eljárás szerint az elhullott állatok tetemeit a NÉBIH által a Mexikóvölgyben üzemeltetett vadátvevő telepre szállították, ahonnan a belvárostól kilométerekre lévő, hermetikusan lezárt, lebetonozott, lelakatolt dögkutakba vitték, ahol a fertőzésveszélynek a leghalványabb esélye sem merülhet fel. 

A közelmúltig az elhullott állatok tetemeit a az elhullott állatok tetemeit a NÉBIH által a Mexikóvölgyben üzemeltetett vadátvevő telepre szállították, ahonnan a belvárostól kilométerekre lévő, hermetikusan lezárt, lebetonozott, lelakatolt dögkutakba vitték, melyek olyan helyeken vannak, ahol nincs vízbázis, és a fertőzésveszélynek a leghalványabb esélye sem merülhet fel. Ezekre az intézkedésekre azért van szükség, mert az afrikai sertéspestis (ASP) járvány még mindig tombol az agyarasok körében, és mivel jelenleg nem létezik vakcina, a fertőzött állatok szinte mindegyike belehal a betegségbe.

Kiss Tibor szerint a NÉHIB takarékossági okokból számolta fel a mexikóvölgyi vadátvevő telepet, és több kollégájával együtt logikátlannak tartja az állami szerv új rendeletét.

A szakember szerint egy ilyen járványhelyzet idején érthetetlen a NÉBIH azon rendelete, mely kötelezővé teszi a tetemek belvárosba szállítását. Bár az ASP vírusa az emberre nem ártalmas, az elhullott állatok bomlófélben lévő tetemei rengeteg kórokozónak adnak kiváló táptalajt, arról nem is beszélve, hogy ezekkel a döglött állatokkal együtt élősködők – például kullancsok – is érkeznek a belvárosba, melyek szintén számos veszélyforrást rejtenek magukban.

A tetemeket pedig szállítás közben nem tudják hermetikusan elzárni a külvilágtól, így jelentősen megnő a fertőzésveszély, illetve az ASP vírus mutációjának a kockázata, mely a nyári hőségben hatványozódni fog.

A vadásztársaságok nem értik, hogy mi értelme van az eddigi eljárástól eltérően, a lakott területektől több kilométerre létesített, hermetikusan lezárt dögkutak helyett a belvárosba szállítani a fokozottan fertőzésveszélyes tetemeket. Megértik, hogy az állami hivatalnak megvan a kapacitása az elhullott állatok megfelelő tárolásához, de a telephelyre való szállítás előtt – kockázatmentesnek semmiképpen sem nevezhető módon – csak zsákokba tudják elhelyezni a dögöket, melyek azonban könnyen kiszakadhatnak, és egyébként sem nyújtanak száz százalékos védelmet a kórokozók ellen.

Ráadásul a tetemek átadása során kiszabadult élősködők, vagy fertőzésveszélyes mikroorganizmusok rákerülhetnek az autók gumiabroncsaira, melyek szintén potenciális terjesztők lehetnek.

Természetesen a begyűjtés során a vadászok is eleget tesznek a fertőtlenítési kötelezettségeknek, azonban ha a legkisebb esélyét is megadják a tragédiának, akkor az előbb-utóbb be fog következni – tette hozzá Kiss Tibor.

A szakember elárulta továbbá, hogy a rendőrségtől május 15-ig kapták meg a fegyverhasználati engedélyt a sertések kilövésére, melynek meghosszabbítása jelenleg folyamatban van. Az engedély megszerzése óta mintegy 30 vaddisznót lőttek ki, ahol pedg a személy- és vagyonbiztonság veszélyeztetésének kockázata nem teszi lehetővé az éles lőfegyver haszbnálatát, ott ládacsapdákkal igyekeznek befogni az állatokat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek