Ritkítják a városi vaddisznóállományt Miskolcon

Megosztás

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, egyre több helyen észlelnek vaddisznókat Miskolc belterületén. A bejelentések szerint a sertések viszonylagos nyugalommal sétafikálnak a lakott területeken belül, nem félnek sem az emberektől, sem a kutyáktól, emellett jelentős károkat okoznak, ugyanis feltúrják a megművelt földeket. A témával kapcsolatban Kiss Tibor vadászt kérdeztük, akit az önkormányzat bízott meg az agyarasok befogásával.

A szakember elmondása szerint a városvezetés és a rendőrség megértette a vaddisznók nagyszámú feltűnése okozta problémát, melynek megoldása, és a lakosság védelme érdekében határozott lépéseket tesz. Az önkormányzat megbízta Kiss Tibort, hogy szervezze meg a város belterületén felbukkanó sertések befogását, valamint állományuk megritkítását. A vadász, lévén elkötelezett lokálpatrióta, ingyen és bérmentve tesz eleget a feladatnak.

Kiss Tibor emellett arról informált bennünket, hogy néhány kollégájával együtt május 15-ig megkapták az engedélyt a rendőrségtől, hogy éles lőfegyvert használjanak lakott területen belül olyan helyeken, ahol nem áll fenn a személy- és vagyonbiztonság veszélyeztetésének kockázata. Ahol a feltételek nem engedik meg a lőfegyver használatát, ott vadbefogó csapdákat telepítettek, melyekkel immár több, mint 20 állatot sikerült befogniuk október óta.

A fogságba esett példányokat nem lövik ki, hanem természetes élőhelyükre, a Bükk erdeibe szállítják őket.

Kiss Tibor rávilágított arra, hogy a városban magabiztosan flangáló agyarasok már nem erdei állatok, hanem a lakott területeken belül szaporodtak el. Az utóbbi néhány évben megjelent afrikai sertéspestis a bükki vaddisznóállományt nagymértékben megritkította. A vadász elárulta, hogy egy alkalommal az erdőben 24 példányt találtak elhullva a betegségtől egy helyen. A sertéspestis vírusa az emberre nézve nem ártalmas, azonban mivel még nem létezik vakcina, a fertőzött sertések szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A betegség terjedésének gátolása érdekében a NÉBIH rendeletet hozott, miszerint 200 hektáron maximum egy vaddisznó tartózkodhat. A vadászoknak ennek megfelelően kell eljárniuk a befogott állatok esetében.

Kiemelt kép: venisongusto.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek