Szárazság és szúfélék miatt halnak el a fák Miskolcon

Megosztás

A két negatív tényező egymás hatását erősíti, a növények ugyanis az aszály miatt nehezebben tudnak védekezni a kártevők ellen.

A Minap.hu írt arról, hogy igencsak megnövekedett a borsodi megyeszékhelyen a kiszáradt, megbarnult tujasorok és fák látványa. A lap megérkezte a jelenségről Miskolc főkertészét, Czifrusz Natáliát, aki elmondta: kártevők okozzák a problémát, konkrétan egyes szúfélék, amelyek kihasználva a fáknak az elmúlt aszályos években meggyengült védekezőrendszerét, most gyorsan terjedve pusztítják a megtámadott faállományt.

„Európában már közel két évtizede megjelent ez a probléma, egészen magasan fekvő erdőkben is pusztulnak ki a fenyőfélék komoly gazdasági károkat is okozva. A kutatások szerint több okra vezethető vissza, de elsősorban a klímaváltozás a döntő, a csapadék hiánya, az egyre nagyobb és évek óta tartó aszály. Ezeknek az örökzöldeknek viszonylag sekély a gyökérzónájuk, maximum másfél méter, ahonnan vizet tudnak felvenni. És ez a réteg az, amely a leginkább kiszárad elegendő eső nélkül. (…) A folyamat vége az, hogy a növény legyengül, nem tud úgy védekezni a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, mint egészségesen”.

Hozzátette: ráadásul a melegedés hatására a szúfélék szaporodásuk is felgyorsult, több generáció kel életre egy szezonban, mint régen, és jóval nagyobb számban.

A főkertész hozzátette: ez ellen sem permetezéssel, sem öntözéssel nem lehet hatékonyan védekezni. Czifrusz Natália szerint így a városi kertészeknek sincs más választásuk, mint a kihalt növények pótlása olyan fajokkal, köztük más örökzöldekkel, amelyek ellenállóbbak, jobban tűrik a szárazságot.

Forrás és további részletek: Minap.hu; Fotó: Juhász Ákos

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek