“Nem a tükör a hibás, ha görbe a kép” – Béres Attila a színpadi kellékkként használt ereszcsatornáról

Megosztás

A Revizor próbájának apropójából adott interjút a Népszavának Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. A rendező szerint Gogol darabja azokról a kis emberekről szól, akik a politikát nem szolgálatnak, hanem haszonszerzésnek tekintik és ez szerinte minden politikai oldalon tetten érhető. Részletek.

Egy interjúban azt mondta, hogy a színház nem válhat a politika játékszerévé. Önök Miskolcon az előadásaikban gyakran utalnak közéleti visszásságokra. Ezek szerint fordítva lehetséges?

Nem dughatjuk a fejünket a homokba. Az olcsó aktuálpolitikai kabaré szintje engem is taszít. De groteszken vagy iróniával, jobb esetben humorral reagálni politikai kérdésekre ősidők óta feladata a színháznak. Már a görög tragédiák is foglalkoznak a polisz kérdéseivel és a polisznak része a politika is. 


A Producerekben az ereszcsatorna hogyan került be az előadásba?

Az ereszcsatorna a Producerekben szerintem a vastag humor kategóriája. Inkább elidegenítő elemként hat, nem sértő szándékkal tettük be az előadásba, ha úgy tetszik egy eltúlzott görbe tükör. Amikor másokon nevetünk, akkor tulajdonképpen magunkon nevetünk. Amikor az ereszcsatorna esete hírré vált Magyarországon, épp azt a jelenetet próbáltuk a darabból, amikor a szereplők egy ablakon keresztül menekülnek a szobából a rendőrség elől. Azt éreztük, hogy ezt a nagyon magas labdát le kell ütnünk, ha már az élet utolérte a színpadi helyzetet.

– közölte Béres. Amikor arról kérdezték, hogy kaptak-e negatív visszajelzéseket, akkor így vélekedett:

Elfogadtam, hogy van, akinek ez nem esett jól. Szerintem az ereszcsatornás jeleneten egyformán kacag jobb és baloldali néző -bár szerintem ezt hülyeség így kategorizálni. A miskolci színház ereje talán épp a sokszínűségében, a társadalom-kritikus és önkritikus szemléletben rejlik, abban, hogy nem csak egyfajtát nyújt a nézőknek.

Ha jövőre játsszuk a Producereket, akkor valószínűleg már nem ereszcsatornán menekülnek benne a szereplők, hanem mondjuk ejtőernyővel. De megjelenik egy szivárványszínű felirat is. Az is benne marad. Fontos, hogy jelezzük, a szerelem szabad, nem korlátozható.

Legközelebb A revizort rendezi, a politikában most már nyíltan megjelenő korrupciót látjuk majd a célkeresztben?

Azt is. De ez a darab, azokról a kis emberekről szól, akik a politikát nem szolgálatnak, hanem haszonszerzésnek tekintik és ez minden politikai oldalon tetten érhető. És arról, hogy nem a tükör a hibás, ha görbe a kép.

Ha kíváncsi a teljes beszélgetésre, akkor látogasson el a Népszava oldalára.
Kiemelt kép: Népszava

Kapcsolódó cikkek