A karácsonyi összejövetelek és zsúfolt bevásárlóhelyek miatt ugrott meg újra ennyire a fertőzöttek száma?

Megosztás

December vége és január eleje egészen nyugodt adatokat hozott (bár az elhunytak száma akkor is magas volt), de most újra néhány nap alatt jelentőset ugrott a fertőzöttek száma. Mi lehet ennek az oka?

Volt egy érdekes adat az operatív törzs csütörtök reggeli jelentésében: 3068 új fertőzöttet azonosítottak, ami a legmagasabb szám december 24-e óta.

Karácsony óta majdnem két hét telt el, előtte volt a bevásárlási csúcsidőszak is, amikor nagyon sokan zsúfolódtak össze zárt tereken. Ez éppen annyi idő, ami miatt logikus lenne azt gondolni, hogy a karácsonyi időszak miatt kezdett el emelkedni a fertőzöttek száma, de az operatív törzs adatainak kiszámíthatatlansága miatt ezt kijelenteni azért merész lenne. Simán benne van, hogy valamilyen rejtélyes oknál fogva holnap csak feleannyi új fertőzött kerül be a statisztikákba, mint ma.  

Mindenesetre úgy tűnik, hogy a középiskolások a kormány még decemberi tervei ellenére mégsem térnek vissza a hagyományos oktatásba a jövő héten. Legalábbis ezt javasolta az operatív törzs a kormánynak. Döntés ma, szinte biztosan marad az online oktatás. Pénteken várható bejelentés arról is, hogy mi lesz a január 11-éig érvényes korlátozásokkal. Itt alighanem simán kitolja a határidőt a kormány, a kérdés csak az, hogy meddig. (A cseh kormány ma január 10-éről január 22-ére módosította a magyarnál szigorúbb intézkedések határidejét.)

444.hu

Kapcsolódó cikkek