Mintegy 4 milliárd forintot fizetett ki az állam Leisztinger bányavállalatáért

Leisztinger Tamás

Megosztás

Az állam közel 4 milliárd forintot fizetett az Ormosszén Zrt. bányavállalatért, amely a borsodi barnakőszén- és lignitvagyon kitermeléséért felelős. Az adásvételi szerződést és a vételárat korábban titokban tartották, de perelni kellett a közérdekű adatokért, amit az Átlátszó újságírói tettek meg.

Szopkó Zita, az Átlátszó újságírója írta meg az üzlet történetét részletesen április 23-i cikkében. Ebből kiderül, hogy a közérdekű adatkérés után végül perrel megszerzett dokumentumokból kiderült, hogy közel 4 milliárd forintot fizetett az állam az Ormosszénért, amelynek korábbi tulajdonosa az a Leisztinger Tamás volt, akit a „baloldal vörösbárójaként” emlegetnek és aki 2010-ben az Arago Zrt. nevű vállalkozásán keresztül többségi tulajdont szerzett a DVTK-t működtető kft-ben. (A céget 2021-ben adta el, ekkor került a diósgyőri klub a tiszakécskei Szíjj László érdekeltségébe, akit az ország hatodik leggazdagabb emberének tart a 100 leggazdagabb nevű kiadvány. Szíjj érdekeltsége a közbeszerzési tenderek egyik legsikeresebb vállalata, a Duna Aszfalt, és a vállalkozó nevéhez köthető az a luxusjacht is, amin a NER prominens szereplői rendszeresen felbukkannak.) Leisztingeré egyébként a mezőkövesdi repülőtér is.

Az adásvétel egybeesett az energia-veszélyhelyzeti csomag részeként történt állami beavatkozással, melynek célja a szénbányászat fokozása volt az energiaválság enyhítése érdekében. „Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók” okozta energiaválság miatt 2022-ben a kormány hétpontos energia-veszélyhelyzeti csomagról döntött, ennek eredménye volt az állami vásárlás, mert barnakőszén program is elindult Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára.

Az Ormosszén Zrt. pénzügyi helyzete meglehetősen vegyes képet mutat: bár az árbevétele jelentősen nőtt, a nyeresége csökkent, ami részben az állami beavatkozásokból, részben pedig a szénpiaci kihívásokból adódhat.

Az Ormosszén 2021-ben 700 milliós árbevétel mellett 61,2 millió forint nyereséget termelt a borsodi szénmedencében, ezután adta el az államnak Leisztinger a vállalatot 2022 végén. Pedig 2022-ben már majdnem kétszer akkora bevételt könyvelhettek el, 1,24 milliárd forintot, amiből 800 millió forint széneladásból származott. Az elmúlt évek legmagasabb bevétele azonban üzleti veszteséggel járt, a 61 milliós profit helyett 104 milliós veszteséget hoztak össze.

Leisztinger cégével együtt egy másik hasonló profilú vállalkozás is az állam érdeklődését váltotta ki, melyet szintén megvásárolt. Az tudható, hogy a magyar állam 3,958 milliárdért vette meg az Ormosszént, de ennél nagyobb az összeg a két vállalkozás esetében. Az iratokban ugyanis szerepel egy Társaság2 és egy Vételár4 néven szereplő vállalat, illetve összeg, melyeket kitakartak a szerződésből.

Az Átlátszó újságírói arra jutottak, hogy ez a Társaság2 valószínűleg a Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft.-t lehet, mert az is ugyanakkor került állami tulajdonba, mint az Ormosszén, és ugyanaz az ügyvezetője is, ráadásul a székhelye is, mint az Ormosszénnek. A Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft. 2022-ben 11 millió volt a nettó árbevétel mellett könyvelt el 7 milliós veszteséget adózott eredményként.

cégháló

Az Ormosszén Zrt. tulajdonosváltása és az állami beavatkozások mögött érdekes üzleti kapcsolatok és ciprusi offshore cégek állnak. A Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft. előtt az A2 IT ARAGO Zrt.-hez tartozott, melynek tulajdonosa Leisztinger Tamás volt. Ezt követően, amikor Leisztinger cégének tagja lett, más társaságok, mint például a CRATIS Ingatlanbefektető és Szolgáltató Zrt. és a Nógrádszén Kft., szerepeltek az üzleti köreik között. A CRATIS esetében felmerült az offshore-hátterű ciprusi vállalatok, mint például az Agrina Holdings, melynek tulajdonosi hátterében olyan személyek álltak, akik szorosan kötődtek Leisztinger Tamás cégbirodalmához. A Nógrádszén esetében is hasonló ciprusi kapcsolatok merültek fel, melyek azt sugallják, hogy a ciprusi offshore struktúrák szerepet játszottak az Ormosszén Zrt. mögött.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek