“A vár egyszer majd elkészül, s akkor ezt a szennyet le kell róla mosni” – mondta a botrányos tervet készítő főépítész

Megosztás

Terjedelmes cikket közölt a Népszava.hu a Diósgyőri vár hosszú évek óta tartó kálváriájáról. A cikk apropója, hogy két év szünet után újra elindult az építkezés a vár környékén, köszönhetően annak, hogy Miskolc városa megelőlegezi a kormánynak azt a 2 milliárd forintot, amivel évek óta tartozik a városnak. A tervező pedig továbbra is azt állítja, hogy nem hibázott.

A Diósgyőri vár nem maradhat örökre félkész építési terület – ezzel indokolta Veres Pál, Miskolc polgármestere azt a levelet, amit a kivitelező ÉPKAR Zrt.-nek küldött, felkérve a céget, hogy azonnal folytassák az építkezést. – A munka, a tornyok statikai megerősítése a beruházásra biztosított korábbi forrásból folytatódik, Miskolc pedig továbbra is várja a kormányzattól azt a plusz támogatást, ami Lázár János építési és közlekedési miniszter ígérete szerint meg is érkezik majd – mondta a város vezetője az önkormányzat által megtartott novemberi közmeghallgatáson.

Korábban a polgármester a közösségi oldalán azt írta: jól döntöttek, amikor sürgősséggel megrendelték az ÉPKAR Zrt.-től a Diósgyőri vár statikai megerősítését, hiszen Lázár János, a Parlamentben ezt követően úgy fogalmazott, Miskolcnak jár a statikai megerősítéshez szükséges kétmilliárd forint, a kormánynak pedig az a szándéka, hogy ezt az összeget biztosítsa is a városnak. Felidézte, a település két évet várt arra, hogy végre megkapja azt a plusz forrást, ami a vártornyok statikai megerősítéséhez szükséges, de erre Kiss János fideszes országgyűlési képviselőtől – aki egyebek között a miskolci várberuházás miniszterelnöki biztosa is volt – csak ígéretet kaptak, pénzt nem. Épp ezért legutóbb, egy rendkívüli képviselő-testületi ülésen megszületett a döntés, hogy Miskolc a várprojektre szánt keretből átcsoportosítja a pótmunkákhoz szükséges forrást, azért, hogy folytatódhasson a fejlesztés, s ne romoljon tovább az épület állaga, ne éktelenkedjenek tovább a fejlesztéstől már eddig is megviselt falak.

A Diósgyőri vár rekonstrukcióját egyébként hosszas tervezés előzte meg és már több mint egy évtizede zajlik a fejlesztése. A beruházás első ütemére még 2013-ban kötötték meg a szerződést, 2.7 milliárd forintos összegért, amelynek 85 százalékát az állam állta. Ennek keretében megújult három bástya, a lovagtermet két szinten visszaépítették, rekonstruálták a korabeli kápolnát, megépítették a királyné lakosztályát, és egy kiállítási teremmel is bővült a létesítmény.

A második ütem tervezését azonban nem az előző csapatra bízta a 2010 és 2019 között regnáló fideszes városvezetés, hanem a polgármesteri hivatal akkori főépítészére, Rostás Lászlóra, akinek látványtervei szinte sokkolták az építész, művészettörténész és régész szakmát

A látványterveket szinte egységesen utasították el a szakma képviselői és a miskolci lakosok. Sokan történelemhamisítást emlegettek, amiért a várat kissé futurisztikusan, Disneyland-be illő palotaként álmodta újra az egyébként műemléki rekonstrukciók terén a szakma szerint kevés tapasztalattal bíró egykori főépítész, akinek tervei nyomán modern kori hangulatot tükröző fehér mészkőlapokkal csempézték körbe a külső falakat a szabálytalan, kézzel faragott eredeti köveket utánzó burkolat helyett.

Az építkezés második ütemének előkészítését még a fideszes városvezetés indította el, azonban a munkák csak 2021-ben a fideszes városvezetés leváltása után indultak el. Így derült fény arra is, hogy a meglévő tornyok nem bírják el a tervezett ráépítést, így azok megerősítéséhez további kétmilliárd forintra van szükség az eredetileg betervezett 13,5 milliárd forinton túl, a plusz forrást pedig az államtól várta az önkormányzat. Mivel a pénz éveken át nem akart megérkezni, ezért a vár felújítása megállt, a kivitelező levonult a munkaterületről. Nyáron Lázár János miniszter bejelentette, hogy a vár megkapja a szükséges többletforrásokat, annak megérkezését azonban nem várta meg az önkormányzat, hanem úgy döntött, a várberuházás más elemére, jelesül a Déryné-házra rendelkezésre álló forrást csoportosítja át, hogy a tornyok statikai megerősítése mihamarabb megtörténjen.

Rostás László a város korábbi főépítésze, aki a vitatott felújítást is tervezte, eddig nem igazán nyilatkozott az ügy kapcsán. A már említett novemberi közmeghallgatáson azonban felszólalt, s jelezte: ezen a fórumon kíván reagálni a Diósgyőri vár felújítása kapcsán őt és munkatársait érő kritikákra. A volt főépítész beszédében hangsúlyozta, hogy a tervezéskor érvényben lévő szabályokat – köztük a műemlékvédelemre vonatkozókat is – betartották, szakszerűen jártak el a tervezés során, az időközben napvilágra került hibák pedig akkor nem voltak ismertek. (Ezt az állítást többen is vitatják.)

Állítása szerint korábban azért nem állt a nyilvánosság elé, mert a munkaviszonya felbontásakor titoktartást vállalt, de az utóbbi hetek támadásai – ( jogos szakmai kritikák – a szerk.) arra ösztönözték, hogy felszólaljon. Véleménye szerint egy ekkora beruházásnál jelentkezhetnek új problémák, vagy épp születhetnek olyan olyan kutatási eredmények, amelyek menet közben befolyásolják a munkát, de mind ő, mind a tervezésben részt vett más szakemberek legjobb szakmai tudásuk szerint dolgoztak, a megalapozatlan vádakat, rosszindulatú megjegyzéseket pedig mindannyiuk nevében visszautasítja.

Hozzáfűzte: körültekintőbben kellene eljárni a várat érintő kritikákkal, a projekt „beszennyezésével”, mert a vár egyszer majd elkészül, s akkor ezt a „szennyet” le kell róla mosni, hogy ha a város turistákat akar odacsábítani.

Ezzel kapcsolatban a legtöbb miskolci más véleményen van. A város polgárai szerint a szenny, amit le kellene mosni a Diósgyőri várról az leginkább Rostás László egykori főépítész munkája és terve, erre azonban sajnos nincs lehetőség.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek