Már csak 262 év és megtérül a diósgyőri stadion

Megosztás

Korábban 500 év volt a DVTK Stadion megtérülési ideje, ám most az új közbeszerzésnek köszönhetően ez 238 évvel rövidült, így már pusztán 262 évet kell várni és megtérül a beruházásra fordított összeg.

Új közbeszerzést írtak ki a DVTK Stadion üzemeltetésére és egyetlen jelentkezőként újabb öt évre a Diósgyőr FC Kft. üzemelteti a diósgyőri stadiont, amelyet a Garancsi István vezette NER-közeli Market Építő Zrt. épített bruttó 13 milliárdért. A 2018-ban átadott stadion üzemeltetési jogáért a futballklub az eddigi összeg kétszeresét fizeti ki a tulajdonosnak, a részben állami, részben önkormányzati Stadionrekonstrukciós Kft.-nek.

A Diósgyőr FC az újra elnyert közbeszerzés alapján már 45,6 millió forintot fizet az üzemeltetés jogáért évente. Ennyi jut a tulajdonosnak – ebből számítható ki, hogy az eddigi befizetésekkel együtt, az eddigi fél évezred helyett már mindössze 262 év is elég a beruházás megtérüléséhez – nem számítva persze a tőkeköltséget, amellyel együtt soha nem térülne meg – írta a G7 és a Telex.hu.

Egyébként a gazdasági lap cikkéből az is kiderül, hogy még így sem feltétlen éri meg a stadionüzemeltetés. Annak ellenére sem, hogy Miskolcon az NBI-es átlagot meghaladó az átlagos nézőszám, átlagosan 4400 fő látogat ki a DVTK hazai mérkőzéseire.  Ez a szám azonban csak az országos alacsony nézettséghez képest jó, ahhoz képest, hogy a stadion 15 ezres, már kevésbé, hiszen arra, hogy más rendezvénnyel lehessen megtölteni az arénát, végképp nincs esély.

A G7 számításai szerint így évente nagyságrendileg 110 millió forint bevétele származik az üzemeltetőnek az értékesített jegyekből. Ha ebből levonjuk az üzemeltetési jogért fizetendő évi 45.6 millió forintot, akkor megkapjuk, hogy évente 64.4 millió forint marad az üzemeltetőnél. Ez az összeg azonban nem képes fedezni az üzemeltetés költségeit. Ez abból is jól látszik, hogy a stadion éves amortizációja több mint ötszöröse a megemelt koncessziós díjnak.

Ezekből a számokból elég egyértelműen látszik, hogy a stadion beruházás és üzemeltetés mindenki számára veszteséges. Jól talán csak Garancsi István cége járt, valamint a szurkolók, akik valamelyest szebb és komfortosabb környezetben tekinthetik meg kedvenc csapatuk mérkőzéseit.

Néhány nappal ezelőtt egyébként arról írtunk, hogy lebontották az utolsó lakást is a számozott utcákon. A ház igen érdekes látványt nyújtott, hiszen hosszú éveken keresztül a DVTK Stadion parkolójának közepén állt a jogvita miatt. Erről itt olvashat részletesen.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás: G7.hu, Telex.hu

Kapcsolódó cikkek