Visszautasítja a „megalapozatlan vádakat” a Diósgyőri vár felújítása kapcsán Miskolci korábbi főépítésze

Megosztás

Rostás László eddig nem reagált a kritikákra, most a csütörtöki közmeghallgatáson elmondta: a tervezéskor érvényben lévő minden szabályt betartottak.

Mint arról részletesen is beszámoltunk, csütörtökön közmeghallgatást tartottak a miskolci városházán. A legérdekesebb felszólalás valószínűleg az utolsó volt, hiszen Rostás László, Miskolc korábbi főépítésze most reagált először a Diósgyőri vár felújítási kapcsán zajló eseményekre.

A Diósgyőri vár felújítási munkálatait tavaly kellett leállítani, mivel statikai problémákat észleltek, ám az ennek orvoslásához szükséges plusz kormányzati tőke még mindig nem érkezett meg – noha Lázár János miniszter még a napokban is ígéretet tett minderre.

Rostás most a kritikákra reagálva hangsúlyozta: a tervezéskor érvényben lévő minden szabályt betartottak, a műemlékvédelemre vonatkozókat is. Szakszerűen jártak el a tervezés során, az idő közben napvilágra került hibák akkor nem voltak ismertek.

A korábbi főépítész a Minap.hu tudósításai szerint elmondta, hogy eddig nem állt a nyilvánosság elé, mert a munkaviszonya felbontásakor titoktartást vállalt, de az utóbbi hetek támadásai mégis arra ösztönözték, hogy felszólaljon a közgyűlés előtt a lakossági meghallgatáson.

Ezt a lehetőséget megragadva felolvasott egy közleményt, amelyben többek között arról írt, hogy egy folyamatban lévő, félkész építési beruházásról nem szabad korai és félrevezető véleményt alkotni. A tervek több mint száz szakember bevonásával, körültekintően készültek. Sérelmezte, hogy a különböző helyi és országos médiumokban szakmailag nem megalapozott cikkek jelennek meg a Diósgyőri vár revitalizációjáról és annak tervezéséről.

Elismerte, hogy egy ilyen nagyságrendű és hosszú ideig tartó beruházásnál idő közben ismertté válhatnak új problémák, avagy tényszerűen léteznek, illetve létezhetnek új kutatási eredmények, amelyek menet közben befolyásolják a megvalósítást.

Felszólította a fejlesztésről beszámoló sajtót, hogy kerüljék el a valótlan állításokat. Az őt és a tervezésben részt vett számos szakembert érő, megítélése szerint megalapozatlan vádakat, rosszindulatú megjegyzéseket mindannyiuk nevében visszautasítja.

Végül megjegyezte, körültekintőbben kellene eljárni a Diósgyőri várat érintő kritikákkal, a projekt „beszennyezésével”, úgy a helyi közvélemény, mint a helyi és országos sajtó előtt, mert a vár egyszer elkészül és akkor ezt a szennyet le is kell majd róla mosni, ha a város turistákat akar és rentábilisan üzemeltetni, mint az egyik legvonzóbb miskolci látványosságot.

Veres Pál polgármester a felszólalásra reagálva elmondta, hogy a vár rekonstrukcióját a kezdetektől kiemelt érdeklődéssel kísérik a miskolciak, számtalan pro és kontra vélemény fogalmazódott meg, talán nem mindig a jóindulat vagy a szakmaiság mentén. Ez a projekt évekkel ezelőtt elindult, most már az az önkormányzat feladata, hogy befejezze. A legutóbbi jó hír az, hogy lesz pénz a menet közben felmerült problémák elhárítására és a befejezésre. Ezért az önkormányzat addig is, amíg a kormányzati támogatás megérkezik, megelőlegezi a pénzt a rendelkezésre álló keretből az építkezés folytatására.

Forrás: Minap.hu; Nyitókép: Mocsári László/Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek