Aranyszarvas: Nem hibázott az önkormányzat, a bútorzat marad

Megosztás

A Kúria azt állapította meg, hogy nincsen kártérítési felelőssége a miskolci önkormányzatnak az Aranyszarvas patika ügyében.

Az Arany Szarvas Gyógyszertár ma már nem üzemelő műemlék-patika, a Széchenyi utca és az Erzsébet tér sarkán. Egyike volt Miskolc két első patikájának, amelyek 1762-ben nyíltak meg. 19. századi bútorzata máig megmaradt és éppen ez okozta a galibát.

A Minap emlékeztet az ügy részleteire. Az egykori kultikus műemlék gyógyszertárnak helyet adó épület tulajdonosa, a Bigatton Ingatlanhasznosító és Vendéglátóipari Kft. korábban beperelte a miskolci önkormányzatot azért, mert többszöri felszólítás ellenére sem szállította el a patika bútorzatát, amire akkor örökségvédelmi okok miatt nem volt mód.

Később Bigatton beperelte a várost, azzal érvelve, hogy a bútorzat miatt nem tudták hasznosítani az üzlethelyiséget, emiatt pedig anyagi kár érte a céget.

Azt szerették volna elérni a perrel, hogy a helyhatóság fizesse ki nekik az általuk vélt kár összegét. A bíróság első fokon a városnak adott igazat, az Ítélőtábla azonban másodfokon a Bigatton Kft.-nek. Miskolc városa ezután fordult a Kúriához, amely a felülvizsgálati kérelem alapján az elsőfokú bíróság határozatát tartotta fenn hatályban. Vagyis az önkormányzatnak nem kell kártérítést fizetnie Bigattonéknak. 

És hogy mi lett a szóban forgó, 19. századi berendezéssel? Egy ideig úgy tűnt, hogy a Papszer utcai, jelenleg használaton kívüli múzeumépületben szakszerűen tárolják azt, viszont a tárgyalások után végül megállapodás született a felek között: a megyei gyógyszerészkamara a városnak ajándékozta a bútorzatot azzal a kitétellel, hogy az nem mozdítható el a helyéről.

A 19. századi bútor egyik részlete

Forrás: Minap/Tajthy Ákos

Fotók: Gudeathand

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek