Petőfi-laktanyából Mária Terézia – előre az átnevezések útján! – Rácz András jegyzete

Megosztás

Nagyon örülök, hogy a Petőfi laktanyát sikerült átnevezni Mária Teréziára. Tulajdonképpen teljesen indokolatlan volt, hogy a legnagyobb budapesti laktanya egy 1848-49-es szabadságharcban hősi halált halt honvédtiszt nevét viselje (merthogy ugye Petőfi őrnagyi rendfokozatban szolgált). Külön szép, hogy mindezt a Petőfi-emlékévben sikerült végrehajtani (merthogy a költő 1823-ban született.)

Erdélyi honfitársaink biztosan értékelik, hogy Petőfi helyett a laktanya a továbbiakban annak a Mária Teréziának a nevét viseli, aki reguláris határőr-ezredekbe akarta kényszeríteni az évszázadokon át szabad katonai szolgálatot teljesítő székelységet – a történet vége az 1764-s madéfalvi vérengzés lett. Tényleg egészen kiváló választás Mária Terézia neve, na.

Ezek után kíváncsi vagyok, hogy vajon ezen a laktanyán is kint lesz-e a székely zászló, hasonlóan például a Parlamenthez.

Ugyanakkor vegyük észre, hogy ez a Sándorból Mária átnevezés egyébként világraszóló, egyedülálló magyar siker: miénk az első nemváltó laktanya…

A mostani átnevezés minden bizonnyal kulcsfontosságú lépés lesz a Honvédség problémáinak megoldása felé, ideértve a toborzást és a katonaanyák és -feleségek motiválását is, mert ugye ez volt a hivatalos indok.

Én oroszosként két dolgot tennék csak hozzá ehhez.

I. Egyrészt, javaslom elolvasni Szvetlana Alekszijevicstől a “Fiúk cinkkoporsóban”-című könyvet (Európa, 2022), ami a Szovjetunió afganisztáni háborújáról szól. Az ugyanis valószínűleg kicsit közelebb visz a katonaanyák és -feleségek gondolkodásához.

Érdekes véletlen, hogy az afganisztáni felsőbb szovjet parancsnokok legnagyobb része a katonái életét tökéletesen semmibe vevő, a képességeihez valónál sokkal magasabbra került figura volt (Jazov, Usztyinov, stb).

II. Másrészt, tovább kellene menni az átnevezésekkel, mert az eddigiek látványosan képtelenek voltak megoldani a Honvédség problémáit. Hiába lett már páncélozott hajdúdandárunk (ami persze tartalmilag teljesen értelmetlen, lévén a hajdúk könnyűfegyverzetű harcosok voltak, de mindegy), még mindig nem értük el a kívánt célt.

Pont ide illik egy Rákosi-idézet: “Itt nem lehetett félúton megállni. A félúton való megállás vaskövetkezetességgel visszavitt volna bennünket a régihez, megsemmisítette volna a demokrácia minden vívmányát”

Szóval, előre az átnevezések útján!

Kezdeni nyilván otthon érdemes: maga a minisztérium viselhetné egy másik, közmondásosan zseniális honvédelmi miniszter, a származására szintén igen büszke (ő kovácssegédként indult) Czinege Lajos nevét.

Tartalék lehetőség lehet a magyar haderőt teljesen szétziláló, 1918-as hadügyminiszter, Linder Béla.

A Hadtörténeti Múzeumnak – bocsánat, szóval immár a Honvédelmi Minisztériumnak – otthont adó Kapisztrán-tér pedig sokkal jobban hangzana mondjuk II. (Hódító) Mehmed térként, aki a nándorfehérvári csata idején a szultán volt. Egy újabb, kihagyhatatlan lehetőség, hogy Erdogant meghívjuk az avatásra és vidáman lezárjuk fél Budapestet.

A pákozdi katonai emlékparkot javaslom átnevezni Josip Jellasics-ra. Az indok lehetne mondjuk a szomszédos népekkel a barátság erősítése.

Mivel viszont így túl sok lenne a horvát elnevezés, ezért az NKE részét képező Zrínyi Miklós Laktanyát és Egyetemi Kampusz a továbbiakban viselhetné például Nagy Szulejmán szultán nevét.

Ha már úgyis ott vagyunk a X. kerületben, az nem állapot, hogy a TEK-nek nincs rendes, igazán motiváló neve. Lehetne például Matuska Szilveszter Terrorelhárító Központ.

Nem lehet könnyű a névtelenül tengődő nemzetbiztonsági szolgálatainak helyzete sem. Szerencsére elnevezések kapcsán sok lehetőségből lehet választani, akiknek Magyarország igen sokat köszönhet: Heinrich Müller (Gestapo-vezető), illetve, ha véletlenül hazait is szeretnénk, adja magát Péter Gábor. Ha utóbbi zsidó származása esetleg zavarná a honvédelmi vezetést, kiváló tartalék opció lehet a remek pedigréjű Feliksz Dzserzsinszkij, hiszen ő lengyel nemesi családból indulva lett hithű kommunista (Moszkvában úgyis pár napja kapott új szobrot, szóval a régit biztosan olcsón ideadnák – még úgy is, ha esetleg a miniszter cégén keresztül vesszük meg az oroszoktól).

A különleges műveleti dandár viselhetné Bertalan Árpád helyett a továbbiakban Otto Skorzeny nevét. Utóbbinak úgyis sokkal többet köszönhet a magyar szabadság és függetlenség ügye… (Az 1944-es kiugrási kísérlet idején egy Skorzeny által vezetett német kommandó rabolta el Horthy Miklós fiát, hogy a kormányzót engedelmességre kényszerítse. A végeredmény a Szálasi-uralom lett.)

A hatékony biztonságpolitikához elengedhetetlen a honvédelmi és külügyi vezetés szoros együttműködése. Ergo, a Bem-teret azonnal át kell nevezni az 1849-es győztesről Ivan Fjodorovics Paszkievics térre. Külön szerencse, hogy a külügyre biztosan lehet számítani orosz ügyekben.

Innen már nincs is messze a Március 15-e tér, ahol még pont akadna hely egy Haynau-szobornak, csak hogy mindenki értse az üzenetet, hogy hová vezethet a meggondolatlan lázongás.

Visszatérve a “Petőfi helyett Mária Terézia” logikához, a szentesi Rákóczi Ferenc laktanya viselhetné a továbbiakban Károlyi Sándor nevét. Ő volt a Rákóczi-szabadságharcnak az a tábornoka, aki a vereség után zökkenőmentesen állt át császári szolgálatba.

Egerben ugyan már nem működik az egykori Dobó István laktanya, de mivel a Honvédség úgyis bővülni akar, indokolt lehet újranyitni, például az 1552-es ostromot vezető Hadim Ali budai pasáról elnevezve. Tartalék lehetőség lehet az akkori nagyvezír, Szokollu Mehmed pasa (bár, mivel ő eredetileg délszláv volt, lehet, hogy maradni kéne Hadim Alinál)

Maradva a környéken, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium a Székely Hadosztály egykori parancsnoka helyett a továbbiakban viselhetné Gheorghe Mărdărescu nevét – ő volt az 1918-1919-es magyar-román harcok idején az erdélyi román hadsereg főparancsnoka.

Végezetül, mivel az elnevezésnek arányban kell lennie mindazzal, amit a névadónak köszönhetünk, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság neve a továbbiakban nyilván nem lehet más, mint Batu kán. Esetleg Zsukov marsall.

Fotó:

Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, 2023. szeptember 11.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek