A Fidesz folytatja a közjogi rendszer átnevezését, Novák Katalin helye már nem a Köztársasági Elnöki Hivatal lesz

Megosztás

Egy újabb hely, ahonnan kikerül hivatalosan is a “köztársaság” szó Magyarországon, bár hazánk hivatalos nevéből már bő egy évtizede kikerült. De akkor miért van köztársasági elnökünk, ha nincs köztársaságunk?

2023-ban sem áll le a magyar állam és a közjogi rendszer átnevezése. Egy társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal új neve „Sándor-palota” lenne – írja a K-Monitor.

Legalábbis a tervezetben azt írják: „A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 17. § (1a) bekezdés a) pontjában a »Köztársasági Elnöki Hivatal« szövegrész helyébe a »Sándor-palota« szöveg lép.” Illetve: „A köztársasági elnököt feladatainak ellátásában hivatal segíti. A köztársasági elnök hivatalának elnevezése Sándor-palota.”

Bár Magyarország hivatalos megnevezéséből egy ideje már kikerült a köztársaság szó, Novák Katalin titulusa továbbra is köztársasági elnök, vagyis ahogy a K-Monitor írja, nehezen érthető, miért szükséges a módosítás.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek