Mészáros Lőrinc fizeti az új miskolci “független” polgármesterjelöltet? Szavazzon ön is!

Megosztás

Hétfőn jelentette be a Pont Mi Lokálpatrióták Egyesülete elnevezésű, alig egy hónapja létrehozott szervezet, hogy a rádiós műsorvezetőt Tóth-Szántai Józsefet indítják polgármesterjelöltnek Miskolcon. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy fény derüljön arra, ez esetben mit is jelent a függetlenség.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a napokban a DK-s Hegedűs Andrea mellett újabb kihívót kapott Veres Pál polgármester. A miskolciak jó részét a bejelentés nem érte meglepetésként, hiszen hetek óta mindenki találkozhat azzal az elképesztő mennyiségű Google- és Facebook-hirdetéssel, amelyeken Tóth-Szántai József szerepel.

A reklámokat indokolatlanul nagy összegekkel futtatták ahhoz, hogy egy vasárnap délelőtti rádióműsor hallgatottságát és bevételeit növeljék, így sokan már korábban biztosra vették, hogy a választások állnak a háttérben – a marketing pedig egy olyan személy kezében összpontosul, aki már a korábbi esztendőkben is jeleskedett a miskolci online tér politikai leuralásában.

Most, hogy bizonyossá vált a polgármesterjelöltség, a reklámok tartalma is frissült. A fő üzenet már az lett, hogy Ismerjük egymást – ami enyhén szólva is túlzásnak hat Miskolcon, hiszen nem reprezentatív közvéleménykutatásunkon csak elvétve találtunk olyan személyeket a sétálóutcán, akik hallották már a rádiós műsorvezető nevét.

A semmiből előkerült amatőr politikus neve hallatán a legtöbben inkább arra tippeltek, hogy hiába próbálják civil és független jelöltként beállítani, valójában a Fidesz-KDNP támogatását élvezi és a kormánypártok hamarosan be is jelenthetik, mint saját jelöltjüket.

Lapunk is megkapta a fejadagját a Google-hirdetésekből

A nyilvános adatokból egyébként az derül ki, hogy Tóth-Szántai József a Rádió-M alapítója, főszerkesztője és műsorvezetője. A rádió impresszuma azt írja, hogy a médium tulajdonosa az a *RadioFactory Kft*., amely a Best FM-et, a Rádió 1-et és a Retro Rádiót is tulajdonolja.

Talán nem meglepő, hogy a Best FM-et és a Rádió 1-et néhány évvel ezelőtt felvásárolták Mészáros Lőrinchez köthető üzleti körök, ilyen módon Orbán Viktor bizalmi emberéhez kerültek a nagy hallgatósággal rendelkező, földi frekvenciával rendelkező állomások. Az új tulajdonos irányítója egyébként az a Halmi Tamás lett, aki Mészáros hűséges beosztottja. Korábban többek között a Mészáros&Mészáros Kft. ügyvezetője is volt, aztán a szintén Mészároshoz tartozó Opus Nyrt.-nél töltött be tisztséget, nem mellesleg Miskolcon szerzett geofizikus mérnöki diplomát.

Az adatokból jól kirajzolódik, hogy a “független” polgármesterjelölt az ország leggazdagabb emberétől, Orbán Viktor miniszterelnök egykori felcsúti iskolatársától, Mészáros Lőrinctől kapja a fizetését.

A Mészároshoz köthető rádióknál nem érvényesülnek a független szerkesztői elvek, erről számolt be a debreceni Best FM műsorvezetője, Molnár Gina. “Amikor tizenkét évvel ezelőtt a céghez érkezett, akkor még a Best FM-et tartotta a vidéki rádiózás fellegvárának, de azóta a politikai nyomás miatt sok minden megváltozott, ezért már régen azt érzi, hogy csak átutazó a rádiónál” – számolt be az esetről a debreciner.hu.

Ismerős arc (Fotó: Tóth-Szántai József Facebook)

A műsorvezető azt is hozzátette, hogy a katásként foglalkoztatta a rádió, de a kata eltörlését követően 12 év munkaviszony után sem akarták bejelenteni. „Engem sem fognak,(bejelenteni) pedig bíztam benne, hogy tizenkét év után nőként, gyermekvállalás előtt ez nem kérdés, ha Magyarország leggazdagabb emberének dolgozom” – utalt ezzel Mészáros Lőrincre a műsorvezető. Végül ezen okok miatt úgy döntött, hogy távozik a rádiótól.

De nem csak a Mészáros Lőrinccel meglévő gazdasági kapcsolat utal arra, hogy Tóth-Szántai József a Fidesz embere. Mint azt a cikk elején említettük, az egyesület, amely bejelentette, hogy Tóth-Szántai Józsefet indítja polgármesterjelöltnek, alig egy hónappal ezelőtt jött létre. Eddig korábban semmilyen közéleti, politikai tevékenységet nem folytattak. A Facebook-oldalukon is mindössze három bejegyzés szerepel.

Ennek fényében elég nehéz elképzelni, hogy egy alig egy hónapos szervezet, hogyan lenne képes több százezer forintot költeni az újonnan bejelentett polgármesterjelöltjük hirdetéseire, amelyek valósággal elárasztják a miskolciakat.

További árulkodó jel lehet Csöbör Katalin néhány nappal ezelőtti interjúja, amely a kormánypárti Boon.hu-n jelent meg. Az országgyűlési képviselőt az önkormányzati választásokról is kérdezték. “A Fidesz–KDNP esetében még nem tudjuk, ki a jelölt? Ön kit látna szívesen?” – tette fel a kérdést a hírportál újságírója. Erre Csöbör Katalin csak annyit reagált: “Azt gondolom, már megvan az emberünk. Rövidesen mindenki megtudja.” A sejtelmes választ követően, alig néhány nappal színre lépett Tóth-Szántai József.

Kiss János, a Fidesz országgyűlési képviselője – az Ellipsum létrehozója és a Diósgyőri vár átépíttetője – az újdonsült polgármesterjelölttel poharazgat. Tóth-Szántai József információink szerint korábban több kormánypárti jelöltet is támogatott médiás szakértelmével

A Borsod24 korábban már írt a kormánypártok lehetséges 2024-es polgármesterjelöltjeiről, akkor azt az információt kaptuk Kovács Zsolt, listás fideszes országgyűlési képviselőtől, a párt regionális igazgatójától, hogy február vége előtt nem nevezik meg saját indulójukat.

Névtelenséget kérő választási szakértőnk nem feltétlenül gondolja azt, hogy a korábban Kriza Ákos (2014), Alakszai Zoltán (2019) és Kiss János (2022) választási stábjaiban is szerephez jutó Tóth-Szántai egyértelműen felvállalja majd a narancssárga színt. Erre csak akkor kérik majd fel, ha az előzetes adatok, népszerűségi mutatók biztatóan alakulnak.

Akkor is komoly szolgálatokat tud azonban majd tenni a főszerkesztő a kormánypártnak Miskolcon, ha egy másik, valóban ismert jelölt lép színre. Ekkor ugyanazt a szerepet kell majd eljátszania, amelyet 2019-ben az Új Lendület Miskolcért színeiben mandátumot szerzett Kopcsó Gábornak: még jobban szét kell tördelnie az ellenzéket, és elbizonytalanítania azokat a szavazókat, akik csalódtak a Fidesz-KDNP-ben, de bizonytalanul mozognak az ellenzéki térben.

Egy furcsa nevű egyesület furcsa megalakulása

A Pont Mi Lokálpatrióták Egyesületét idén január 17-én jegyezték be a Miskolci Törvényszéken, székhelyként a 3529 Miskolc, Knézich Károly utca 14. A. 4./2. címet jelölték meg. Cél szerinti besorolása: “kulturális és információs, kommunikációs tevékenység (pl. helyi tömegkommunikáció, művészeti tevékenység, kulturális örökség megőrzése, közgyűjtemény, kiadás, épített környezett védelme, népművészet, hagyományőrzés, közművelődés, kisebbségi, nemzetiségi kultúra ápolása)”. Az egyesület elnöke Tóth-Szántai József, alelnöke Nagy Sándor.

*Frissítés: Korábbi információinkkal szemben, a Rádió M tulajdonosa nem a RadioFactory kft., ők csak a Rádió M honlapjának üzemeltetői. A Rádió M tulajdonosa a már korábban említett, Mészáros Lőrinchez köthető BEST FM.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek