A Fidesz és a DK is Veres Pált akarja legyőzni, ön kire szavazna?

Megosztás

Hiába közelednek az ünnepek, a politikai versengés tempója nem csökken Miskolcon. Az elcsendesedés időszakában is vitáktól és vádaktól hangos a miskolci közélet. A harc egyre élesedik a pártok között, a kormánypénzen működő Borsod Online pedig arról ír, hogy Veres Pálnak kevés esélye van újra győzni, mert a miskolci DK lépései egyértelműen a Fidesz-KDNP-t segítik. De valóban ez az igazság? A Borsod24 cikkünk végén található szavazásából kiderülhet, milyen a politikai közhangulat fél évvel a választások előtt Miskolcon.

A Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének elmúlt néhány hónapban tett nyilatkozatai több szakértő szerint is arra utalnak, hogy a párt már lényegében elengedte a 2024-es önkormányzati választásokat. Helyette hosszú távra terveznek, és elsődleges céljuk, hogy megbuktassák Veres Pált, illetve legyőzzék a többi ellenzéki pártot. A napokban Nagy Ervin politikai elemzőre hivatkozva a boon.hu is erről adott „hírt”.

Azt kijelenthetjük, hogy amióta Hegedűs Andrea bejelentette indulását, azóta felbolydult az addig csendes mederben csorgó miskolci közélet. Az ellenzéki szavazók többségét valóságos sokként érte a helyi DK és LMP bejelentése, miszerint Gyurcsány Ferenc helyi képviselői kihátrálnak az ellenzéki összefogásból és a közös polgármester, Veres Pál helyett Hegedűs Andreát támogatják. Ez azért is volt meglepő döntés, mert a szakértők és helyi közvélemény-kutatások alapján az országgyűlési képviselő teljesen esélytelen arra, hogy beleszóljon a polgármesteri székért vívott küzdelembe. 

A politikust ugyan 2019-ben, Veres Pál és a teljes ellenzék támogatásával egyéni önkormányzati képviselőnek választották, de 2021-ben az emlékezetes előválasztáson vereséget szenvedett Varga László szocialista képviselőtől. Ezt követően listáról mégis parlamenti mandátumot szerzett, így helyi képviselői körzetében előrehozott választást kellett tartani. Bár a kampányban a jelölt Sebe-Gazdig Judit volt, természetesen Hegedűs Andrea kapta a főszerepet. A voksolás előtt a körzetet a DK országosan is jelentős politikusai és minden ellenzéki párt megdolgozta, az eredmény hatalmas kudarc lett: a szavaztok 56 százalékát megszerezve az ismeretlen Barta Gábor, a fideszes politikusa fölényes győzelmet aratott.

Az utóbbi időszakban aztán kiéleződtek az ellentétek Miskolcon, Hegedűs Andrea már többször nyíltan támadta Veres Pált -, leggyakrabban azzal, hogy elfogadta a Miskolci Egyetem kuratóriumi tagságát. Hegedűs szerint ez azt bizonyítja, hogy a polgármester valójában fideszes és nem ellenzéki. Ennek ellentmond, hogy az egykori iskolaigazgató évtizedeken át vezette a város egyik legerősebb gimnáziumát, a Földest, és éppen a kormánypárt szerette volna elmozdítani a helyéről, ami egyszer sem sikerült a helyi Fidesznek.

Legutóbb a közgyűlésen éleződött ki a politikai csata. A DK még megmaradt két képviselője nem támogatta a város 2024-es költségvetését, de az Új Lendület és a Mi Hazánk támogatásával végül sikeresen elfogadták a város jövő évi költségvetését.

Itt érdemes is visszatérnünk arra, hogy mit nyilatkozott Nagy Ervin politikai elemző a boon számára. A szakember véleménye szerint “ahol Gyurcsányék érzik a fennálló balliberális koalíció instabilitását, ott a saját pártkatonáikat fogják elindítani – ha kell, akkor a regnáló, ám a Gyurcsányhoz nem lojális polgármester-jelöltekkel szemben is”. Majd azzal folytatta, hogy: “Gyurcsányék célja nem feltétlenül a kormánypártok, hanem a többi ellenzéki párt legyőzése.” Nagy Ervin arról is beszélt, hogy ez a stratégia hosszú távra szól, először a DK a saját szövetségeseit akarja legyőzni és elsődlegesen erre fókuszál.

Eközben arról egyelőre nincs információ, hogy kit indítanak a kormánypártok a jövő évi önkormányzati választáson. Találgatásokról azonban hallani, ezekről mi is beszámoltunk korábban.

Fél évvel az önkormányzati választások előtt talán nem felesleges megkérdezni olvasóinkat, hogy a jelenlegi, meglehetősen bonyolult politikai helyzetben kit szavaznának meg Miskolc polgármesterének, ha most vasárnap tartanák a voksolásokat. Lássuk, mit gondolnak önök, kinek van a legnagyobb esélye a jövő évi győzelemre! (A szavazás eredményhirdetésére szombat este 18 órakor kerül majd sor.)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek