Hegedűs Andrea is beszáll a polgármester-választási küzdelmekbe, megosztott lett az ellenzék Miskolcon

Megosztás

A kormányoldalnak még nem ismerjük a jelöltjét, de az már szinte biztos, hogy a 2019-ben egységes ellenzéknek két indulója is lesz a jövő évi önkormányzati választásokon. Veres Pál, a jelenlegi városvezető mellett Hegedűs Andrea DK-s országgyűlési képviselő is harcba száll Miskolc polgármesteri székéért.

A mai napon maga Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke érkezik Miskolcra, hogy bejelentse a nagy hírt: Hegedűs Andrea, egykori miskolci önkormányzati, majd tavalytól listás parlamenti képviselő is bejelentkezik a városvezetői szerepre a borsodi megyeszékhelyen – erősítette meg lapunk számára a hírt egy névtelenséget kérő bennfentes.

Az információ a helyi politikában ottnonosan mozgó elitet persze nem lepte meg komolyabban, az utóbbi hónapokban és hetekben számtalan nyoma volt már annak, hogy a DK készülődik. A párt egyértelműen azt szeretné elérni, ha a legnagyobb baloldali erőként a jelenleginél jóval nagyobb beleszólása legyen Miskolc ügyeibe és önállóan hozhasson döntéseket a városban. Jelenleg a 27 tagú közgyűlésben 15 ellenzéki dolgozik (14 képviselő és a polgármester), utóbbiból hárman rendelkeznek DK-s tagsággal, ami kevés a tényleges akaratérvényesítéshez.

Amikor még nagy volt a béke: Hegedűs Andrea helyi képviselőként és Veres Pál polgármesterként egy óvodai bejáráson Miskolcon

Mi vezetett vajon a 2019-ben sikeres ellenzéki együttműködés összeomlásához Miskolcon? A legfontosabb oka feltehetően az lehetett a változásnak, hogy a DK országosan megerősödött és a fölényt BAZ-megyében is érvényesíteni akarja – akár annak az árán is, hogy a megyeszékhely jövőre veszíteni fog a Fidesz-KDNP-vel szemben. Egyesek szerint ez a folyamat olyan haszonnal is párosulhat Gyurcsányék számára, hogy megtisztul a politikai hadszíntér a kisebb pártoktól, és egyeduralkodóvá válnak az ellenzéki oldalon.

Milyen jelei voltak a viszony elmérgesedésének a közelmúltban? Egyrészt a helyi DK nehezményezte Veres Pál februári újraindulási bejelentését. Nem sokkal később a párt bejelentette saját városi programját (Miskolcról Őszintén), amely akár előkampánynak is nevezhető kezdeményezés, a friss fejlemények ismeretében.

Szeptemberben tovább fokozódott a feszültség, amikor a városi kommunikációs cég DK-hoz közel álló ügyvezetőjét a polgármester – állítólag bizalomvesztésre hivatkozva – indoklás nélkül elbocsátotta. Októberben aztán már a legapróbb ügyekben is támadta Veres Pált a Demokratikus Koalíció helyi szervezete: szóvá tették többek között a városban neuralgikus problémának számító tömegközlekedési menetrend változásának kommunikációs elégtelenségét, illetve a Miskolc legforgalmasabb aluljárójának felújítása körüli anomáliákat. (Itt konkrétan egy halálos balesetet is a városvezetés számlájára ír a DK.)

A mai bejelentés előtt – tegnap késő este – Veres Pál is megszólalt egy szokatlan hangvételű posztban, amely eredendően az Avasi kilátó felújításáról szól, de később a barátokról és az ellenfelekről is értekezik benne Miskolc polgármestere. Eszerint:

“Az elmúlt években megtapasztaltam a színlelt barátságot, a hazudott szövetséget, a kétszínűséget, a széthúzást, a megfontoltságként beállított lustaságot és ötlettelenséget, a vérre menő intrikát, a célok, a meggyőződés és az emberség semmibevételét, a civilnek hazudott érdekpolitikát, a politikának beállított önérdeket.

De szerencsére megtapasztaltam az áldozathozatalt, a szorgalmat, a türelmet, az állhatatosságot, a valódi civil közösségi értékeket, a szolgálat és a közös célok iránti alázatosságot, a személyes érdekek háttérbe szorítását is valami fontosabbért. Miskolcért.

És amikor ma reggel ott álltam a város iránytűjénél, a Kilátónál, megfogalmaztam, hogy nincs az a politikai cél, ami felülírhatja az emberséget, nincs az a személyes ambíció, ami fontosabb lehet a közösség érdekénél, és nincs az az érdek, ami fontosabb lehet Miskolcnál…”

A 2019-ben többséget szerzett ellenzéki összefogás képviselői Miskolc városházának erkélyén

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek