Ki lehet jövőre a Fidesz polgármester-jelöltje Miskolcon?

Megosztás

Már csak fél év van hátra az önkormányzati választásokig, de Miskolcon még mindig nem lehet tudni, kit indítanak a kormánypártok Veres Pál és Hegedűs Andrea ellen a megyeszékhely vezetéséért. A Borsod24 most megpróbálja összefoglalni, milyen nevek bukkantak fel eddig a találgatások során, de az is kiderül, mikor lehet majd biztosan megismerni a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltet.

Veres Pál, az ellenzéki összefogással 2019-ben nagyarányú győzelmet arató jelenlegi polgármester annak idején Alakszai Zoltánt, Kriza Ákos jobbkezét és jegyzőjét győzte le, így jogosan vetődhetett fel bennünk a kérdés, vajon újrázik-e a közben kormánymegbízottá előléptetett politikus. A kérdést egy májusi hídavatáson tettük fel neki, és a válasza ugyan nem volt teljesen egyértelmű, de a megfogalmazásból mégis szinte bizonyosra vehetjük, hogy ő nem próbálkozik ismét a miskolci jelöltséggel.

Akad egy jelenlegi önkormányzati képviselő is, akit gyakran emlegetnek lehetséges polgármesterjelöltnek, ám az ő esetében az ilyen pozícióhoz elengedhetetlen tekintély hiányzik leginkább. Hollósy András, aki listáról tudott csak bekerülni a városházára, kétségkívül nagyon aktív a helyi közéletben és vérforraló stílusban fáradhatatlanul kritizálja Veres Pál csapatát, ám az általa nagyon gyakran használt közösségi médiafelületeken rendszeresen “lyukra fut”, és a tévedéseit a kommentelőknek kell helyre tennie. Az is nagyon nehezen képzelhető el a jelenlegi helyzetben, hogy a DVTK futballcsapatának a szurkolók anyázós rigmusait megfékezni próbáló MC-je, azaz ceremóniamestere bármikor komolyan vehető lesz-e a közeljövőben.

Néhány hónapja többen arról kezdtek el beszélni Miskolcon, hogy Pfliegler Péter, a 2019-ig alpolgármesteri pozíciót betöltő , pártonkívüli politikus is visszatérhet a közéletbe.  Meglepő módon az is felvetődött egyesekben, hogy a jelenleg megosztott ellenzék élén térhetne vissza a köztiszteletben álló miskolci polgár, ám a jelenlegi helyzetet illetően ennek a valószínűsége a nullához közelítő fikció. A helyi jobboldal élén talán már otthonosabban érezhetné magát 2024-ben Pflieger, de a személye körüli csend jelenleg arra enged következtetni, hogy erre a lehetőségre sem szabad nagy pénzt tennie annak, aki fogadna a Fidesz-KDNP-jelölt személyére.

A legutóbb felmerült név a kormánypárti polgármester-jelöltek listáján egy volt közigazgatási államtitkár. Szinay Attila 2019 és 2022 között volt tagja az Agrárminisztérium felsővezetésének, jelenleg ügyvédként praktizál. Megkeresésünkre azonban határozottan cáfolta azokat a híreket, amelyek összefüggésbe hozzák az önkormányzati választásokkal – de rejtélyesen azt is hozzáfűzte a válaszához, hogy lapunkkal kapcsolatban azt feltételezte, hogy “ennél sokkal ügyesebbek vagyunk.”

Kovács Zsolt, a Fidesz észak-magyarországi régiójának pártigazgatója

A kérdés kapcsán megkerestük Kovács Zsoltot, aki bár legtöbbször kerüli a nyilvánosságot, a Fidesz regionális pártigazgatójaként mindenképpen az egyik legbefolyásosabb politikus megyénkben. (Itt egy könyvbemutató kapcsán olvashatnak róla.) A korábban Kriza Ákos polgármester kabinetvezető-helyetteseként dolgozó volt. Hosszú évek óta vállal szerepet a Fidesz munkájában, most a párt Észak-Magyarországi regionális igazgatója. Információink szerint ennek köszönheti előkelő helyét a pártlistán. A 2022-től listás országgyűlési képviselőként is dolgozó tanár írásban tájékoztatta lapunkat a miskolci polgármester-jelöltséggel kapcsolatban. Eszerint:

“Az elmúlt négy év tapasztalatai alapján úgy látjuk, Miskolc számos kihívással szembesült, amelyek új megközelítéseket és stratégiákat igényelnek. Emellett különösen fontosnak tartjuk, hogy olyan polgármester-jelöltet támogassunk, aki képes erős és konstruktív kapcsolatokat kialakítani kormányzati szinten, elősegítve ezzel a város fejlődését, hisz Miskolc számára most már minden pillanat számít.
A Fidesz Magyar Polgári Szövetség a jövő évi önkormányzati választásokon a legalkalmasabb jelölteket kívánja indítani. A párt alapszabálya szerint pontos menetrend alapján a helyi csoportok fogadják el, majd jelölik a polgármester-jelölteket és a képviselőjelölteket.  A jelölési folyamat hivatalosan február végén zárul.
Több alkalmas jelöltünk közül a miskolciakért legtöbbet tenni tudó jelöltek indulnak majd az önkormányzati választáson, így a polgármester-jelölt is a legalkalmasabb jelölt lesz!”
– fogalmazott Kovács.

Bárhogyan is alakulnak tehát az események a baloldalon, a Fidesz február vége előtt nem nevezi majd meg a jelöltjét. Addig viszont kemény érdekcsaták várhatóak. Ahogyan azt korábbi cikkünkben írtuk, elsősorban a Csöbör Katalin, illetve Kiss János, a két miskolci országgyűlési képviselő mögött felsorakozó személyek küzdelme dönthet majd a kérdésben – persze közel sem olyan nyilvánosság előtt, ahogyan Veres Pál és Hegedűs Andrea csatája zajlik az ellenzéki térfélen.

Nyitókép: balról jobbra Hollósy András, Szinay Attila, Pfliegler Péter

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek