Körvonalazódik, mi lesz Miskolcon a számozott utcákkal

Megosztás

Az elmúlt hetekben kiírtak egy pályázatot, amin számos építész vett részt. A keddi napon pedig nagyvonalakban el is dőlt a terület sorsa, innentől indulhat is a megvalósítás.

Eredményt hirdettek kedden a Számozott utcák területére kiírt ötletpályázatban – számolt be róla a Minap.hu. Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, az építészeti pályázatot a Hodobay-program részeként hirdették meg. Az eredményhirdetésen elsőként Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere köszöntötte a megjelent építészeket, akiknek méltatta munkáját, hiszen – mint mondta – rendkívül színvonalas pályamunkák születtek. Kiemelte, a kiírás fő célja az volt, hogy a városvezetés felmérje, tulajdonképpen mit érdemes a Számozott utcákra építeni.

– Ez a folyamat most lezárult, a következő lépés az lesz, hogy Miskolc Holding Zrt. kollégáival együttműködve fejlesztőt találjunk, aki finanszírozza és megvalósítja azt a fejlesztést, amit ilyen módon részletezünk. Így azonban sokkal könnyebb dolgunk lesz. Ez valószínűleg, józan számítás szerint, egy sok tízmillió forintos, több ütemben megvalósuló fejlesztés lesz – mondta.

Tizenhét pályamű érkezett be, ebből kellett választani. A zsűri végül megosztott harmadik helyezettet, egy második és egy első helyezést hirdetett, akik pénzjutalomban részesültek. A győztes pályamunka a Karcműhely építész-terezőinek alkotása volt, akik régóta ismerték a területet és örültek, hogy végre papírra vethették az ötleteiket – mondta el a Miskolc Televízió Híradójának Szél Norbert építész-tervező.

– Egyrészt nagyon fontos volt, hogy a Szinvát kiszabadítsuk és ott egy olyan zöld felület alakuljon ki, amit a városlakók tudnak használni pihenésre, sportolásra. Voltak közlekedési problémák, amiket meg kellett oldani, ilyen volt a Déli tehermentesítő átvezetése, valamint az, hogy gyakorlatilag többféle beépítési struktúrát javasoljunk a leendő befektetőknek – jelentette ki.

Az eseményen kiderült, a pályázók többségében lakóterületet képzeltek, de sokan gondolkodtak zöld területekben. A győztes pályázat értékelésében Szunyogh László kiemelte: annak nagy értéke van, hogy a készítői meglátták a Lyukó és Szinva patak adta lehetőségeket, funkciót adtak a területen található bunkernek, és jól elkülönítette a gyalogos, autós és kerékpáros forgalmat is.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek