Ezüsttálcán kínálja fel Miskolcot a Fidesznek a DK? – Farkas András jegyzete

Megosztás

Megtörtént a hivatalos bejelentés, amit csak kevesen tudtak elképzelni Miskolcon: maga Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke tájékoztatta a helyi sajtót, hogy a párt saját jelölttel vág neki az önkormányzati választásnak és jövőre Hegedűs Andreát szeretné a polgármesteri székben látni. A döntést azzal indokolta, hogy szerinte Veres Pál nem elég konfrontatív a kormánypártokkal szemben.

A kiállással nincs teljesen egyedül a DK, mert az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet is bejelentette, hogy Hegedűs Andreát alkalmasabbnak tartják városvezetőnek, mint Veres Pált, mert a jelenlegi polgármester „nem elég zöld” és pártja számára fontos, hogy minél több női politikus kerüljön döntéshozói pozícióba.

Egy polgármesterjelölt állítása kapcsán fontos kérdés, hogy tudják-e a választók pontosan, kicsoda Hegedűs Andrea? A hölgy korábban az MSZP politikusa volt, 2019-ben igazolt át a DK-ba, amikor a pártnak nem volt annyi képviselőjelöltje, mint amennyi körzetben jelöltet indíthattak. Négy éve az önkormányzati választásokon a 3-as számú körzetben szerzett mandátumot. Később 2021-ben az ellenzéki előválasztáson is megmérettette magát, de az előválasztáson végül vereséget szenvedett és Varga László indulhatott el a képviselői helyért – aki végül kikapott a fideszes jelölttől. Hegedűs Andreának sem kellett azonban lemondania a parlamenti képviselőség lehetőségéről, mert az ellenzéki összefogás listájáról végül mandátumot nyert. Emiatt feladta városházi székét, körzetében pedig előrehozott választást tartottak, ahol az óriási DK-s kampány ellenére a helyén induló Sebe-Gazdig Judit kikapott, a Fidesz a szavazatok több mint 56 százalékát megszerezve könnyed győzelmet aratott.

Idén júniusban készült egy közvéleménykutatás is, amely már számolt azzal a lehetőséggel, hogy a DK önállóan elindul Veres Pál polgármesterrel szemben, sőt a kutatók annyira előrelátóak voltak, hogy konkrétan Hegedűs Andreát nevezték meg, mint a párt lehetséges jelöltjét.

A számok visszaigazolták, hogy a DK Miskolcon is a legerősebb ellenzéki párt, ez viszont csekély vigasz lehet abban az esetben, ha a választók megbüntetik az ellenzéki összefogás felrúgását. A felmérés szerint abban az esetben, ha Hegedűs Andrea a jelenlegi polgármesterrel szemben elindul, akkor mindössze a szavazók 5 százalékának támogatására számíthat, szemben Veres Pál és az ellenzéki összefogás 45 százalékos támogatottságával.

A kutatás arra is kitért, hogy a miskolciak kit tartanak alkalmasnak a város vezetésére.

A megkérdezettek 61 százaléka Veres Pált alkalmasnak találja a város vezetésére, Hegedűs Andreáról azonban csak a válaszadók alig több mint negyede, 28% nyilatkozott hasonlóan.

Hogy milyen esélyei lesznek a jelenlegi helyzetben a szétesett ellenzéknek, azt csak sejteni lehet. A DK és az LMP által előidézett megosztottság egyértelműen a Fidesz-KDNP-nek kedvez. Így a kormánypártok esélye jelentősen megnő arra, hogy visszaszerezzék Miskolcot.

Így sem reménytelen azonban Veres Pál és a megmaradó összefogás helyzete. A Publicus kutatásának alapján és a 2019-es önkormányzati választási eredmények alapján a jelenlegi városvezető a szavazatok 40-45 százalékára számíthat. A Fidesz (egyelőre ismeretlen) jelöltje várhatóan szintén 40-45 százalék körüli eredményt érhet majd el. Ugyanebből az adatsorból az is kiderül, hogy a DK azért küzdhet majd, hogy a következő ciklusban is legyen legalább egy képviselője a közgyűlésben, hiszen a szavazatoknak csak 5-7 százalékára számíthatnak Hegedűs Andreáék. Negyedik erőnek pedig ott van a Mi hazánk Mozgalom, amely szintén 5-7 százalék körüli eredményt várhat…

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek