Miskolc továbbhalad a zöld úton – Ez történt eddig

Megosztás

Jelentős közterületi fejlesztésekbe kezdett a város a Zöld és Gondozott Miskolc program keretében. Hosszú évek óta nem valósult meg ilyen mértékű fejlesztés a városban. A programnak köszönhetően nemcsak otthonosabbak és szebbek lesznek a város terei, de környezetvédelmileg is jelentős eredményeknek lehetünk szemtanúi.

Már több cikkben is foglalkoztunk a programmal, szinte nehéz összegyűjteni a fejlesztések teljes sorát, hiszen egy komplex, a város szinte minden részét érintő projektről van szó. Ennek ellenére, ebben a cikkünkben megpróbáljuk egy csokorba szedni az összes eddig már megvalósult/megkezdett részleteket, illetve a jövőben megvalósuló pontokat.

Idén szeptemberben számoltunk be róla, hogy Veres Pál polgármester a munkálatok egyik helyszínét jelentő Hejő-ligetben jelentette be, hogy jelentős forrásokat használnak majd fel a város képének rendezésére és zöldítésére. Ez annak köszönhető, hogy Miskolc városa okosan és takarékosan költötte el az előző ciklusban megnyert TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázati forrásokat, így további 900 millió forintot fordíthat a város több lépcsőben zöldítésre, parkosításra, a közterületek rendezésére, rendbetételére.

Szintén szeptemberben írtunk arról, hogy új erdei utakkal válik körbejárhatóvá az Avas. Szopkó Tibor alpolgármester bejelentéséből az is kiderült, hogy teljesen fenntartható és élhető módon, faaprítékból fogják kialakítani az új erdei sétaútvonalakat. Később Veres Pál a helyszíni bejáráson kiemelte, hogy az az új erdei ösvény összeköti majd a Perczel Mór utca és a Kálvária domb környékét az avasi pincesorokkal. A polgármester azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a faaprítékot maga a Miskolci Városgazda Kft. állítja elő.

A program a Népkertet is érinti, ahol ősz elején meg is kezdődtek a munkálatok. Novemberben már arról számoltunk be, hogy a szakemberek sikeresen kivágták az elhalt fákat, amelyek pótlása azonnal meg is kezdődött. A faültetés mellett parkosításra is sor került. Cserjeágyakat hoztak létre, díszfüveket ültettek a park több területére is. Ezt követően a miskolci Városgazda még további díszfák és cserjecsemeték érkezését várta. A munkálatok azzal zárulnak, hogy a szakemberek a földet kulccsal borítják be, ezzel megakadályozva a növények kiszáradását.

Novemberben magasabb fokozatba kapcsolt a program megvalósítása. A hónap közepén számoltunk be arról is, hogy megérkeztek Miskolcra az új utcabútorok. A program keretében 160 új padot, 80 biciklitárolót és több 100 hulladékgyűjtőt helyeznek el a belvárosban. Az új utcabútorokból a város több területére is jut, valamint a régi darabok felújítást követően a város külsőbb részein találnak új otthonra.

Az új bútorok egy részét már ki is helyezték a Városgazda munkatársai, de még további új darabok érkezése várható.

November végén interjút készítettünk Kertész Bélával, a Miskolc Városgazda műszaki vezetőjével, aki részletesen ismertette, hogy hova milyen fákat fognak telepíteni a Zöld és Gondozott Miskolc program megvalósítása során.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozás óta a zöld város a jövőnk fontos záloga, a gondozott összkép pedig minden itt élő természetes igénye.

Hírportálunknak Kovács Imre István a Miskolci Városgazda szolgáltatási vezetője is nyilatkozott, aki nemcsak abba avatott be minket, hogy hogyan zajlik a program megvalósítása és mi ebben az ő szerepe, hanem olyan lényeges távlati tervekről is beszélt, mint, hogy “Miskolc egy gyönyörű város, ennek a gyönyörű városnak pedig egy erdő szívében kell lennie” – emiatt pedig mindent megtesz a további erdősítésért.

Végül Czifrusz Natália, Miskolc város főkertésze részletezte hosszasan, hogy mennyi mindent sikerült megvalósítani a programnak és a jó gazdálkodásnak köszönhetően. Néhány számot kiemelnénk, amik magukért beszélnek: több mint 300 fa, ezernél is több cserje, 2000 db évelő, 145 hulladékgyűjtő, 93 db kerékpártároló, 163 db pad: ezek a legfontosabb számok a Zöld és Gondozott Miskolc eredményei kapcsán. A program további részleteiről itt olvashat.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek