„Nevelj fát az unokádnak!” – Kovács Imre István a Zöld és Gondozott Miskolc programról

Megosztás

A klímaváltozás ellen küzdő Zöld és Gondozott Miskolc program fontossága tagadhatatlan. A 900 milliós fejlesztésekről, egy zöld jövőképről és a legfontosabb következő lépésekről Kovács Imre István szolgáltatási vezetőt kérdeztük.

Szolgáltatási vezetőként önnek mi volt a pontos szerepe a programban?

Leginkább a feltételek biztosítása. Mint szolgáltatási vezető, az én felelősségem az, hogy például a letermelt hulladék ténylegesen elszállításra kerüljön, vagy például a szükséges mulcs odakerüljön, ahol szükség van rá. Továbbá a beszerzést emelném még ki, hogy meglegyenek a szegélyek például az utakhoz. Ezeket kell nekem koordinálnom.

Melyik beruházást tartja a legfontosabbnak?

Számomra a legfontosabb az, ami az Avasi Kilátó környékén történt, a Perczel Mór utca, Hidegvölgy, lényegében amit a miskolciak látnak. Szerintem sokkal szebb, mint volt, földcserét hajtottunk ott végre, az invazív, ökoszisztémára veszélyes fákat eltüntettük, továbbá kiemelném a pincesoroktól átvezető utat is, ahol szintén szükséges volt már a fejlesztés, veszélyes környékké vált, egy-két évvel ezelőtt ugye egy súlyosabb bűncselekmény is történt ott.

Az itt élők hogyan tudnak közvetlen környezetükben csatlakozni ehhez az eszméhez?

Erre szeretném azt a tételmondatomat hozni, amit a gyermekeimnek mindig mondtam: „Nevelj fát az unokádnak!”, ennek pedig nem az első lépése nem az, hogy elültetsz egy fát, az a második. A legfontosabb dolog az, hogy gondozd a növényzetet, meglocsold, ha mondjuk a szomszéd ültet egy csemetét, mert az ugyanúgy a te felelősséged is, mint ahogy mindenki másé. Véleményem szerint ez a legfontosabb ahhoz, hogy a klímaváltozás ellen tenni tudjunk valamit.

Mik a hosszútávú tervek, mire lenne még szükség?

Hosszútávon a cél az edukáció. Mi megtettük a mi részünket, és azt vesszük észre, hogy az emberek rezonálnak ezzel, látják, hogy szép, szóval most azt gondolják, hogy tényleg, ez a környék lehet szép. Például a már említett útnál lefestették a lépcsőket, erre a szellemre van szükség, hogy lássa a második, a harmadik, a negyedik, hogy ez igenis fontos. Ez pedig nem csak arra a pontokra koncentrálódik, ahol a Zöld és Gondozott Miskolc program keretében felújítás történt, hanem szerintem az egész városra.

Milyen, esetleg később megvalósuló beruházást tartana még fontosnak?

Alapvetően ki kell húzni a teljes városra a programot, viszont szeretnék kiemelni valamit.

Szerintem Miskolc egy gyönyörű város, ennek a gyönyörű városnak pedig egy erdő szívében kell lennie.

Sajnálatos módon a fenyővész miatt veszítettünk fákat, éppen ezért későbbi beruházásként számomra az erdősítés az, ami nagyon fontos. Nem szabad elfogadni azt, hogy kevesebb erdőnk van, azt kell elérni, ahogy azt Kertész Béla is említette, hogy tízszer több erdő legyen, akkor lehetünk igazán elégedettek, akkor tettünk valamit.

(Nyitókép: varosgazda.hu)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek