„Ezek olyan eredmények, amelyekre büszkék lehetünk” – Czifrusz Natália főkertész a Zöld és Gondozott Miskolc programról

Megosztás

Több mint 300 fa, ezernél is több cserje, 2000 db évelő, 145 hulladékgyűjtő, 93 db kerékpártároló, 163 db pad: ezek a legfontosabb számok a Zöld és Gondozott Miskolc eredményei kapcsán. A programról Czifrusz Natália főkertésszel beszélgettünk.

Melyek egy ilyen (konkrétan ebben a) projektben a főkertész feladatai?

A Program induláskor javaslatot készítettem a projektterületen belül található zöldfelületekre vonatkozóan. Ennek alapját elsősorban a pályázati forrásból támogatható tevékenységek összegyűjtése és a zöldterületen szükséges legfontosabb beavatkozások össszefésülése képezte. Figyelembe kellett venni, hogy a Miskolci Városgazda NKft. mint közszolgáltató saját teljesítésben milyen feladatokat tud elvégezni úgy, hogy alvállalkozót nem vonhat be a szerződés teljesítésébe. A javaslatcsomagból a városvezetés hagyta jóvá az egyes projektelemeket.

A Gondozott és Zöld Miskolc program keretében megvalósítandó fejlesztések milyen előkészülettel jártak?

A fejlesztési igények alapja a korábbi hiányosságok pótlása volt elsősorban, tehát azok a feladatok, amelyeket forráshiány miatt ezidáig nem tudtunk elvégezni. Ezek számbavétele folyamatos, de természetesen a műszaki adatok meghatározásához sok helyszíni felmérést végeztünk a Miskolci Városgazda NKft.-vel közösen.

Többszöri helyszínbejárás és egyeztetés előzte meg a műszaki tartalom összeállítását. Főépítész úrral közösen választottuk ki az egyes helyszínekre illeszkedő utcabútorokat, határoztuk meg azok megjelenését, mennyiségét, többszöri bejárás során került véglegesítésre az Avastető természetközeli sétányai nyomvonalának meghatározása.

Milyen hatást várnak tőlük? 

A korábban forrás- és kapacitáshiány miatt elmaradt feladatok kerültek végrehajtásra, amelyek számomra nagyon lényegesek, ilyen pl. a Népkert faállományának növényegészségügyi felmérése és a szükséges és indokolt fák eltávolítása, a Hejő ligetben a száraz vagy fagyöngyfertőzéssel erősen szennyezett fák eltávolítása, amely azért is előnyös, mert a továbbterjedést ezzel tudjuk gátolni, így megelőző beavatkozásként tekintek rá. A Széchenyi utcán található fák cseréjével sor kerülhetett az elhasználódott, megrongált fatányérok helyreállítására is, amely méltó megjelenést kölcsönöz a sétálóutcánknak. Az új utcabútorok kihelyezésével az egyes területek arculata is megváltozott, amely – bízom benne –, hogy a miskolci lakosság számára is örömteli.

330 db fa, 1100 db cserje, 2000 db évelő, 145 hulladékgyűjtő, 93 db kerékpártároló, 163 db pad: azt gondolom, hogy ezek olyan eredmények, amelyekre büszkék lehetünk.

Melyek voltak/lesznek a legfontosabb lépések?

Hamarosan befejeződik a beruházás látványos és operatív része, és megkezdődnek az ellenőrzések és elszámolások, amelyet az év végéig be is kell fejezni.

Melyik része a leglátványosabb a programnak?

Számomra minden elem nagyon látványos, hiszen nagyon fontos feladatok kerületek elvégzésre, pl. Avas – Hideg sor és környéke –, rengeteg illegális hulladék elszállítása, takarítás, az új utcabútorok, növényültetések, sétányok.

Milyenek az első reakciók a lakosságtól?

Erre nem tudok válaszolni, szerintem nagyjából olyan, mint mindenről…van, aki elégedett és van, aki nem. Természetesen mindig mindent lehet jobban csinálni, de azt hiszem, ebben a programban annyi szakember dolgozott nagyon sokat a legjobb tudása szerint, hogy MINDENKI dicséretet érdemel!

Mire a legbüszkébb?

A közös munkára és arra, hogy a Miskolci Városgazda NKft. munkatársai minden igyekezetükkel azon voltak, hogy az előírt határidőre minden a legszakszerűbben el legyen végezve! Arra, hogy a Patak utcán a platánok végre biztonságban lesznek és nem fognak a tiltás ellenére közéjük/rájuk parkolni

Az Európa tér átalakulásáról is mondana pár szót?

Nagyon örülök, hogy egy fontos belvárosi tér egyes problémáit tudjuk orvosolni. Mivel a programban korlátozott a tevékenység és a Városgazda sem tud saját teljesítésben mindent elvégezni, ezért a növényágyások megújítására fókuszáltunk, amely már évek óta visszatérő igény volt. A magaságyások talaja már olyan szennyezett volt gyomokkal, hogy azt csak teljes talajcserével lehet kezelni, valamint a beültetések újragondolása is időszerű volt. Nyáron már látható volt, hogy a tér sarkában lévő négy kőrisből kettő kiszáradt, ezért most ezeket is tudjuk pótolni.

Miskolctapolcai úton elültetendő fák: miért van szükség a cserékre? Milyen fákat telepítenek az adott helyekre, miért azokat? 

A fafajok kiválasztásánál több szempont is volt, amelyeket az adott helyszínek indikáltak.A Népkertben és az Avas tetőn mindenképpen a választékbővítés volt a célunk, hogy minél színesebb, különlegesebb fajtákat tudjunk bemutatni. A Széchenyi utcán és az Európa téren valamint a Miskolctapolcai út mentén, a Hősök terén a meglévő és a helyben megtalálható azokhoz igazodtunk, gyakorlatilag azokat pótoltuk. A Bartók tér reményeim szerint egy kis „mediterrán hangulatot” kap majd, az oda ültetett selyemakácok által, a Hejő ligetben a patak mentén az égerek a vízparti növényzet imitálását szolgálják, valamint – többek között –, ezek azok a fák, amelyek a mély fekvésű területeken bírják az időszakos vízborítást is.

A Zöld és Gondozott Miskolc program kapcsán nemrég Kertész Béla műszaki vezetővel, valamint Kovács Imre István szolgáltatási vezetővel is beszélgettünk.

Nyitókép: Mocsári László/Minap.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek