Pénzkéréssel indult, egy ház felgyújtásával végződött a mezőcsáti balhé

Megosztás

A gyanúsított cselekménye felfogható több ember sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölési kísérletnek, ezért letartóztatták a férfit.

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint 2023. december 6-án az esti órákban üzenetben pénzt kért kölcsön a sértettől, majd fenyegetni kezdte őt.

Ezt követően a gyanúsított megjelent a sértett és családja mezőcsáti ingatlanánál, próbált oda bejutni, azonban a sértett és édesapja elküldték.

A terhelt a történtek után lakóhelyére ment, majd a ház pincéjében egy piros színű rongydarabot átitatott egy eddig be nem azonosított égésgyorsító anyaggal.

Nem sokkal később a sértett kiment a házukból azért, hogy az utcán parkoló gépjárművel beálljon a garázsba, eközben a gyanúsított visszament a sértettek portájához, magával vitte a rongydarabot, majd annak segítségével a családi ház utcára néző egyik ablakának redőnyét felgyújtotta. E cselekmény eredményeként a műanyag redőny lángolni kezdett.

A gyanúsított elszaladt a helyszínről, a tüzet észlelő lakásban tartózkodók pedig kimentek az udvarra és szóltak az udvaron lévő férfinak, aki próbálta a tüzet oltani.

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet több ember sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette kísérletének megállapítására.

A bíróság álláspontja szerint a kiemelkedő tárgyi súlyú, élet elleni bűncselekmény miatt megindult eljárásban kiszabható súlyos szankcióra figyelemmel a férfi esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, melyet nem ellensúlyoznak személyi körülményei. Tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást veszélyeztetné tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével. Megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a megkísérelt cselekményt véghezvinné vagy egyéb más, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A végzés nem végleges.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek