Átadták a megújult Andrássy-kastélyt

Megosztás

Gyönyörű lett a tiszadobi Andrássy-kastély, ahol most két kiállításon ismerhetjük meg a grófi család életét.

A tiszadobi kastélyt gróf Andrássy Gyula, Magyarország miniszterelnöke, az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere építtette. 1872-ben vetődött fel egy gótikus stílusú vadászlak építésének gondolata, viszont alighogy elkészült, máris tervbe vettek egy nagyobb épületet. 1880 és 1885 között épült fel a kastély Meinig Artúr tervei alapján.

Az U alaprajzú épület négy sarkán egy-egy torony emelkedik, a délnyugati és az északkeleti sarkon egy-egy kerek, az északnyugati és a délkeleti sarkon pedig egy-egy szögletes alaprajzú torony. Ez utóbbihoz kapcsolódik a Budapestről átszállított Andrássy-ebédlő zárterkély-építménye, mint utólagos bővítmény.

A kastély berendezését, a környék parkosítását már a gróf fia, ifj. Andrássy Gyula fejezte be. Értékes műkincseket őrzött az épületben: barokk festmények, olasz, francia, németalföldi és német mesterek művei, azon kívül modern francia műalkotások, főként a barbizoni iskola tájképei függtek a falakon, régi és kortárs magyar festmények mellett. Több ezer kötetes könyvgyűjtemény és számos értékes bútor volt a kastélyban.

A kastélypark területe 46 100 négyszögöl, amelyhez a Tisza medrének 4 390 négyszögöles területe is hozzátartozott az 1931-es felmérés szerint. A kastélytól északra elterülő tisztáson arabeszkszerűen nyírt növényzet volt, buxusokból és tiszafákból.

A kastélykert déli részében három melléképület állt. Az istálló egyik épülete 1872-ben épült, az ezzel szemben lévő L alakú istállóépületet 1886-ban létesítették. 1892-ben épült a nagy konyha, melyet 1923-ban kulcsárlakká bővítettek. A bejárat mellett épült a régi kulcsárnői lak 1890-ben, melyet gép- és mosóházzá alakítottak 1923-ban.

Ettől távolabb fából készült fácánkamrák és vályogfalú őrgunyhó (1872) helyezkedett el. A kastélytól keletre a Tisza holtág partján, faszerkezetű csónakház is létesült 1914-ben, északkeletre pedig teniszpálya terült el. 1892-ben készült el a kastély kerítése.

A kastély hányatott történetéről ebben a cikkben olvashatnak részletesebben.

A teljes rekonstrukción átesett tiszadobi Andrássy-kastélyban két kiállítást alakítottak ki. Az egyik bemutatja a XIX. század végi életmódot, az emeleten pedig idősebb Andrássy Gyulának és ifjabb Andrássy Gyulának állítottak emléket.

A tiszadobi Andrássy-kastélyt Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át. Bejelentette: a magyar állam a kezelésében lévő műemléképületek egy részét értékesítené, másik részét vállalatoknak, egyetemeknek, egyházaknak adná, a nemzetformáló politikusok lakóhelyét pedig emlékhellyé alakítja. A politikus arról is beszélt, hogy jövő nyárra megújul Tisza István, és Tisza Kálmán miniszterelnök geszti lakhelye, illetve néhány hét múlva adják át a nagycenki Széchenyi-kastély megújult épületét.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek