Megérkeztek az új utcabútorok Miskolcra

Megosztás

Megérkeztek a vadonatúj utcabútorok a Miskolci Városgazdához. Hamarosan megkezdődik az új kerékpártárolók, hulladékgyűjtők és padok kihelyezése a város közterületeire. A fejlesztés a Zöld és Gondozott Miskolc Program keretében valósul meg.

Mint arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk új utcabútorokat kap Miskolc több közterülete is. A Zöld és Gondozott Miskolc Program keretében egyébként nemcsak új bútorok érkeztek a városba, de jelentős zöldítés és parkosítás is megvalósul. Legutóbb épp a Népkertben ültették el a cserjéket és végezte parkosítást a Városgazda munkatársai. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Összesen közel 80 biciklitároló és több mint 100 közterületi hulladékgyűjtő érkezett meg pénteken a Városgazdához. Ez annak köszönhető, hogy Miskolc takarékosan költötte el az előző ciklusban megnyert Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati forrásait, így mintegy kilencszáz millió forintot fordíthat zöldítésre, parkosításra, a közterületek rendezésére és rendbetételére. Ennek részeként telepítenek százhatvan vadonatúj padot a Széchenyi utcára, a Szent István térre, az Erzsébet térre, a Hősök terére, a Vörösmarty térre és az újdonsült Mancs térre is – de a Népkertnek és Miskolctapolca egyes szegleteinek is kijut a kültéri ülőalkalmatosságokból. Sőt, számos helyen asztalok telepítésére is sor kerül majd.

A fent említett területeken kívül hulladékgyűjtő edények kerülnek kihelyezésre az Európa téren, a Kazinczy utcán, illetve a Szinva teraszon és az ott található buszmegállóban – árulta el a város főkertésze, Czifrusz Natália.

“Fontos, hogy a közterületek használatát ezzel is ösztönözzük, hogy az emberek pihenésre és rekreációra használják ezeket a területeket. Legyen hová kidobniuk a szemetet, és persze a szeméttárolók is megfelelő állapotban legyenek hozzá. Azt tapasztaljuk, hogy növekvő igény mutatkozik a kerékpártámaszokra is. Egyre többen állnának meg pihenni a belváros legkülönfélébb pontjain, ha számos esetben épp nem a padlábhoz vagy a közeli díszfához kellene kikötözniük a biciklit “- árulta el Czifrusz Natália a Minap.hu-nak-

A főkertész arról is beszélt, hogy Szunyogh László főépítésszel konzultálva igyekeztek az adott utcák és terek hangulatához illeszkedő utcabútorokat találni. Példaként említette, hogy a történelmi belváros hangulatát nem akarták modern bútorokkal megtörni, ezért öntött vaslábú, kissé rusztikus, úgynevezett megálló típusú padokkal találkozhatunk a főutcán ezt követően is. Egyedüli változás, hogy a rendeltetésszerű használat jegyében azok közepén az elválasztók is megjelennek.

Ehhez mérhető volumenben utoljára talán csak a kilencvenes években érkezett a városba ennyi utcabútor, hívta fel a figyelmet a főkertész. Ám akkor koncentráltan, Miskolc jól behatárolt közterein tapasztalhattak a lakosok ennyire szembeötlő tárgyi újítást, nem pedig egyszerre majd’ mindenütt. Czifrusz Natália szerint ennek átgondolása komoly feladat elé is állította a helyi tervezői stábot, nem utolsósorban pedig a gyártásért és leszállításért felelős szakemberi gárdát. A padok legjava éppen ezért csak december elején érkezik hozzánk. Hozzátette, a belvárosból beszedett utcabútorok – felújítást követően – a külsőbb városrészekben találnak majd új otthonra. 

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Minap.hu

Kapcsolódó cikkek