A Fidesz is megosztott Miskolcon, csak ők nem a közönség előtt csatáznak – Farkas András írása

Megosztás

A külső szemlélő jelenleg csak azt látja, hogy egymásnak esett a 2019-ben példás összefogásáról elhíresült miskolci ellenzék. Ennek könnyen az lehet a következménye, hogy a kormánypártoknak elég egy fotelből, kényelmesen hátra dőlve végignézni a politikai öngyilkosságot, hiszen gyakorlatilag bárkit indíthatnak polgármesterjelöltnek jövőre, a sikere borítékolható. De ne higgyük, hogy a helyzet ennyire fekete-fehér: bizony a Fidesz-KDNP soraiban is óriási pozícióharcok zajlanak. Persze azzal a különbséggel, hogy ők nem a nyilvánosság előtt ölik egymást.

Eseménydús volt az elmúlt héten a miskolci politikai közélet: a DK bejelentette, hogy önálló polgármesterjelöltet indít Hegedűs Andrea személyében a 2024-es önkormányzati választáson, miközben az már februártól világos, hogy Veres Pál jelenlegi polgármester is indulni fog a megmérettetésen. A döntés nagy hullámokat vert az ellenzéki szimpatizánsok körében, amelyet Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői még tovább fokoztak, amikor a közösségi felületeken etikátlansággal, hazugsággal, Fidesz-barátsággal és még ki tudja mivel vádolták a város első számú vezetőjét. 

Azt gondolnánk, hogy a miskolci fideszesek ennek tudatában már elkezdték hűteni a pezsgőt, de feltűnően nagy a csend. A mai napig nem lehet tudni, hogy ki lesz a kormánypárt polgármesterjelöltje 2024-ben – és ez nem a borzasztóan nagy titoktartási kötelezettségek miatt van így, hanem mert még nem sikerült megfelelő embert találni a küzdelemre. Ennek pedig az a legfőbb oka, hogy a miskolci Fidesz is már nagy régóta megosztott.

A szekértáborok kialakulása már az előző, azóta elhunyt polgármester hatalomra kerülése idején elkezdődött, így jött létre a Csöbör Katalin és a Kriza Ákos féle vonal.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, középen a nyilvánosság előtt csak nagyon ritkán mutatkozó Kovács Zsolt, regionális Fidesz-igazgató, jobbra dr. Kiss János, országgyűlési képviselő

Helyi politikai berkekben köztudott, hogy a városháza vezetője módszeresen próbálta kiszorítani a képviselőasszonyt és embereit Miskolcról, aki helyi szinten egyedül Demeter Ervinnél talált igazi szövetségesre. A helyzet 2014-re durvult el igazán, amikor is a polgármester és segítői megpróbálták kigolyózni Csöbört az országgyűlési képviselői pozícióból, és helyette saját emberüket, Széchényi Mariannát helyzetbe hozni, aki Pállfy Kinga, korábbi holding-vezér titkárnői állásából lépett volna előre egy nagyot – ám a terv nem sikerült.

A 2018-as választásokon aztán a miskolci 2-es választókörzetben végül sikerült Krizáéknak egy politikai stróman kampányát sikerre vinni, de 2019-ben ez a szekértábor kapott egy balegyenest a Veres Pál vezette ellenzéktől. A pozícióharcok azonban nem értek véget: Demeter Ervin 2020-ban elvesztette kormánymegbízotti pozícióját, helyét a Kriza Ákos szárnyai alatt cseperedő Alakszai Zoltán vette át, így Csöbör komoly szövetségesének intett kényszerű búcsút.

A korábbi polgármester sajnálatos halálát követően és a 2022-es országgyűlési választások évében aztán újabb, jelentős változások történtek a helyi fideszes erőviszonyokban. Hubay György helyét a városkorábbi alpolgármestere, Kiss János vette át, az egyik legjelentősebb háttérember, Bíró Márk regionális fideszes igazgató helyébe pedig az a Kovács Zsolt került, aki szintén Kriza csapatához tartozik, munkássága többek között kabinetfőnöki tevékenysége kapcsán híresült el. Az ilyen módon helyi szinten magára maradt országgyűlési képviselőasszony innentől kezdve csak országos politikai kapcsolataiban bízhat, egyedül a budapesti befolyásos barátok és saját stábja az, akik kiállnak mellette és segítik különféle tevékenységeit.

A helyi Fidesz-KDNP hidegháborúja tehát nem ért véget és szinte biztosra vehető, hogy a miskolciak készíthetik a popcornt a jövő évi önkormányzati választásokat illetően, mert ezúttal olyat láthatnak, amit eddig még talán soha.

Csöbör Katalin helyi hatalmi harcához ugyan elfogytak a borsodi támogatók, ám országosan messze jelentősebb kapcsolatokkal rendelkezik, mint miskolci ellenfelei

Fotó: Kiss János, Csöbör Katalin Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek