Durvul a buszsofőrök elleni erőszak

Megosztás

Egyre inkább veszélyben érzik magukat a közfeladatot ellátó személyek – tájékoztatta lapunkat a Volánbusz. Megyénkben az idei évben több ilyen esemény is történt.

Jelentős mértékben nőtt az autóbusz-vezetők ellen irányuló erőszakos cselekmények száma az elmúlt években. Ez abból a nem reprezentatív kutatásból derült ki, melyet a Volánbusz készített októberben alkalmazottai körében. A válaszadók több, mint hetvenhét százaléka érzi úgy az eddigi karrierjének tapasztalatai alapján, hogy a helyzet mára lényegesen súlyosabbá vált ezen a téren a korábbi időszakokhoz képest. Az online kérdőívet kitöltők nyolcvannyolc százalékát érte már szóbeli agresszió, egyharmadukkal szemben pedig fizikai erőszakot is elkövettek az utasok.

A konfliktusokat leginkább a megfelelő utazási jogosultság hiánya okozza, tehát az utasnak nincsen jegye, bérlete, vagy bármilyen dokumentuma, ami utazásra jogosítaná fel. A közleményből az is kiderül, hogy inkább a verbális erőszak jellemző, szóbeli sértések, fenyegetések, ugyanakkor hét százalék szerint verekedés is nagyban előfordul. A problémák a nagyobb városokban és megyeszékhelyeken domborulnak ki továbbá, ha az adatokra tekintünk, húsz és negyven év közötti férfiak az átlagos elkövetők.

A megkérdezettek majdnem fele került már olyan helyzetben, ahol rendőri intézkedésre volt szükség, ezen esetek huszonkilenc százaléka pedig fizikai erőszak miatt történt. A buszsofőrök egyharmada szerint a szóbeli agresszió már egy mindennapos jelenségnek tekinthető az utasok részéről. A megoldás véleményük szerint a szolgáltatás szemléletű magatartásban és az arrogancia csökkenésében rejlik. Kiemelték továbbá, hogy a szakma tekintélyének is nőnie kellene ehhez.

Ugyanakkor negyvennégy százalék szerint hiába a kedves viselkedés és a szép szavak – a tudatmódosító szerek hatása alatt álló utasokkal szemben ez mit sem ér.

A törvény erejében nem hisznek, csak tizennégy százalék gondolja úgy, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak mértéke csökkent a módosítások miatt, a maradék nyolcvanhat százalék szerint ez nem visszatartó erő.

A közleményből továbbá az is kiderül, volt olyan hét, amikor minden egyes nap történt ilyen cselekmény a buszvezetők ellen. Az ország tizenkilenc megyéjéből tizenkettőben volt már szükség rendőri intézkedésre, a listavezető Győr-Moson-Sopron. Épp emiatt kezdeményezte a Volánbusz a rendőrség, az önkormányzatok és a közterület-felügyeletesek összefogását. A cél természetesen az, hogy a fentebb felsorolt adatok csökkenő tendenciát mutassanak, épp ezért emelték ki azt, hogy a MÁV-Volán csoport négyszázhúsz helyszínen több ezer kamerát működtett, továbbá az új járművek már csak kamerával felszerelve hagyhatják el a gyártószalagot. Minden egyes erőszakos cselekmény okán a csoport azonnali feljelentést tesz.

A tendencia megyénkben is megfigyelhető. Csak az idei évben megvertek egy buszsofőrt a Búza téren, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva a járművezetőnek, pusztán azért, mert az nem nyitotta ki neki elég gyorsan a hátsó ajtót, nyakon szúrással fenyegettek egy távolsági busz sofőrjét, továbbá Hejőkeresztúron azért tört ki verekedés, mert a menetjeggyel nem rendelkező, illuminált állapotban lévő utast a buszsofőr megkísérelte leszállítani.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek