Szűz Máriától a jelenig – A bükkszentkereszti gyógyító kövek

Megosztás

Bükkszentkereszt a nyugalom igazi szigetének nevezhető. Amellett, hogy itt tiszta a levegő, története egészen Jézus édesanyjáig, Szűz Máriáig nyúlhat vissza.

Bükkszentkereszt egy, a Miskolci járásban található község, melyet ezeregyszázharminchárom ember tölt meg élettel. A teleülést a tizennyolcadik században alapították, nevét pedig 1940-ben vette fel. Több különlegesség is megtalálható itt, az egyik legérdekesebb ugyanakkor talán az úgynevezett „gyógyító kövek”

Több történet is kötődik ehhez. A legrégebbre visszanyúló legenda szerint Szűz Mária Jézus halála után világgá indult bánatában. Mikor Bükkszentkeresztre, akkori nevén Újhutára ért, a település mellett lévő erdőben egy kőre ült megpihenni. Ez először puhává vált, ahogy Mária helyet foglalt rajta, majd aztán miután az asszony tovább indult, újra megkeményedett, ülésének nyomát megőrizve.

A gyógyító köveket hívják még Boldogasszony-kövének is. Ez onnan eredeztethető, hogy mikor egyszer a hívők itt gyülekeztek a kácsi búcsúra menet, akkor megmagyarázhatatlan dolog történt. A rokonok a megbeszélt helyen várták vissza az eseményre igyekvőket, akik oda-vissza húsz kilométert tettek meg. Hiába nagy terv, miután letelepedtek a kő mellé, meglehetősen hamar visszanyerték erejüket.

Fotó: Fehér Elvira (24.hu)

Természetgyógyászok és ezoterikusok is vizsgálták a területet, véleményük szerint pedig a kövek valódi gyógyító erővel rendelkeznek.

Van olyan, amely az asztmásokat segíti, de található idegnyugtató és a női problémákra jótékony hatást kifejtő kő is. Azt is kimutatták továbbá, hogy itt húzódik egy olyan uránvonulat, amit ugyan kibányászni nem volna érdemes, ugyanakkor az általa kibocsátott rádiumsugárzás – melyet egyébként a rákos betegségek kezelésében használnak – valóban gyógyító hatást fejthet ki.

A Bükk-hegységben mért energia-háromszög csúcsán a falu fekszik, éppen emiatt szubalpin gyógyhellyé is nyilvánítottak. Bükkszentkeresztet elfekvése is szerencsés, a dombok védik ugyanis a hideg északi szelektől, továbbá nem tapasztalható hőmérsékleti szélsőség sem. Évről-évre egyre többen járnak ide, vannak, aki gyógyulást remélve, és vannak, akik csak pusztán a szennyezésmentes erdei levegőt szeretnék élvezni.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek