Borsodi falunapokon terjesztik a propagandát a kormánypárti képviselők

Megosztás

A Fidesz által kialakított médiagépezet egyes fogaskerekeivel naponta találkozunk: ilyenek az M1, a Tv2, az Origo, a Magyar Nemzet, a Ripost vagy épp a megyei lapok termékei. Vannak azonban más, kevésbé észrevehető fórumai is a propagandának.

A jelszó? – kérdezte kedélyesen Milinki László polgármester a színpadról a karcsaiakat a nagyjából két hete megrendezett, immár 29. falunapon. Erre jött a kissé döcögős válasz: „Halál a májra!” Ám nem ez az egyetlen szlogen, amit a helyieknek a fejükbe kellett vésni. A falunapon megjelentek ugyanis a helyi elöljárók: a polgármester mellett kinézett a járási hivatal vezetője, de még a testvérváros képviselője is.

A hasonló eseményeket szintén előszeretettel látogatják az adott körzet országgyűlési képviselői. Tállai András például Répáshután, Tardon, Hejőbábán, Hejőpapiban Tiszatarjánban,  Bükkzsércen, Csincsén, Tiszatarjánban és Szakáldon tette tiszteletét a falunapon – legalábbis a politikus hivatalos Facebook-oldalának tanulsága szerint.

Demeter Zoltán szintén a közösségi médiában szokta közzétenni az ilyen típusú látogatásait egy-egy körzetébe tartozó településen. Az idővonalán, a kormánypárti képviselők által egységesen osztott propagandaposztok közé ékelődve számos ilyen bejegyzés található. Legutóbb Irotán, Alacskán és Bánhorvátiban volt falunapon, de augusztusban még kilátogatott a Kondói Töltött Káposzta Fesztiválra is.

De miért járnak falunapokra és mini fesztiválokra ilyen serényen a fideszes képviselők?

A válasz egyszerű. A szabadeuropa.hu riportja szerint ezeket a rendezvényeket úgy használják, mint egyfajta másodlagos nyilvánosságot. A helyi potentátok ugyanis rendre mikrofont ragadnak, és a főzőversenyek eredményei mellett jó adag politikai üzenetet is adagolnak a falusiaknak.

Karcsán a térség parlamenti képviselője nem jelent meg, de a járási hivatal vezetője helyette is hangoztatta a megfelelő politikai szólamokat. A Szent István köré épített beszédében ugyanúgy megjelent az idegen érdekek elutasítása, mint a béke fontosságának hangsúlyozása.

Amellett, hogy az üzeneteiket könnyedén eljuttatják az egyébként nehezebben elérhető vidéki célközönségnek, a politikusok számára van egy másik nagy előnye is a falunapoknak: mégpedig a megrázható kezek. A rendezvényre kilátogatók így a jókedvet, a mulatozást, a csurranó-cseppenő ingyen falatokat és italokat könnyen összekötik az adott politikus képével. Bővül a szavazóbázis, és még csak egy kiló krumplit sem kell kiosztani.

A Megafontól a falunapokig: a kormánykommunikáció második vonala

Drogproblémák és nőkkel szembeni nem megfelelő magatartás a Megafonnál? Többek között erről beszélt Tóth Bettina, a Fidelitas-korábbi tagja, akit a TikTokon közel 100 ezren követnek. Rajta kívül a Megafon képzését elvégző „Ahogy a gazda látja” is beszélt a Szabadonnak arról, mi a kormánypárt nyilvánosságának legfontosabb színhelye.

Kapcsolódó cikkek