Nem írt igazat a miskolci önkormányzatról a Boon, mondta ki a bíróság

Megosztás

A nem jogerős ítélet sérelemdíj és perköltség megfizetésére kötelezi a Mediaworks kiadót, mivel a Boon és az Észak-Magyarország több cikkében is valótlanságokat állított.

Ötből öt sajtó-helyreigazítási ügyben megalapozottnak találta Miskolc MJV Önkormányzatának a Mediaworks Hungary Zrt. miskolci médiumainak – Észak-Magyarország, Borsod Online – cikkeiben megfogalmazott valótlanságok miatt benyújtott keresetét a Miskolci Törvényszék, egy esetben az elsőfokú döntést a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta.

A valótlannak bizonyult állításokkal okozott személyiségi jogsértések miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság – mérlegelést követően – ügyenként egy-egy millió forint sérelemdíjat látott arányosnak az okozott sérelemre való tekintettel, ezen túlmenően pedig 200 ezer forint perköltség megfizetését is megítélte, amelyet az alperesnek, a Mediaworks Hungary Zrt.-nek kell megfizetnie a felperes önkormányzat számára. Az ítélet nem jogerős, ellene 15 napon belül jogorvoslattal élhet az elmarasztalt alperes.

2021. augusztusa óta összesen öt alkalommal, négyszer a boon.hu hírportálon, egyszer pedig az Észak-Magyarország című napilapban jelentek meg olyan, az Önkormányzat, mint jogi személy személyiségi jogait sértő, valótlan állítások, amelyek eredményeként bírósági ítélet kötelezte a tartalomszolgáltatót a megfelelő helyreigazításra.

Ilyen helyreigazítást kellett közzétenniük mások mellett az önkormányzati lakások bérleti díjának emelése kapcsán írt hamis állítások, az önkormányzat által bérelt Volkswagen kisbusszal kapcsolatos valótlan állítások, vagy éppen a 2022-es választások idején a szavazókörökkel kapcsolatos tájékoztatásról szóló, téves feltételezéseket tartalmazó cikkük miatt.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek